Countrydjevel

Vokalisten fra Belfast betaler gjelda til Nashville.

CD: De er eller har vært dypt fascinert av country & westernsjangeren og har spilt inn hele LP/CD-plater i sjangeren. Ikke som en hyllest fra en utenforstående, men som en naturlig del av personlige prosjekter.

Bob Dylan

Ei gruppe som Rolling Stones lærte å spille countrymusikk av pioneren Gram Parsons og spiller countrylåter stadig vekk. Men countrymusikk har hatt en sterkt vekslende prestisje. Bob Dylan fikk mange fans til å snu seg bort i snøftende forakt da han i 1969 kom med plata «Nashville Skyline», spilt inn i countryens mekka, til og med i duett med Johnny Cash. Med oppsvingen for amerikansk rootsmusikk på slutten av 1980-tallet og utover i 1990-åra, ble country noe hipt. Storbyungdom samlet seg rundt en ny stamme av artister, som opererte i protest mot tradisjonene i countryens verden av listepop. Og dermed er vi framme ved det nye albumet til Van Morrison.

Evig uro

Plata er en ren countryplate i 50-tallsstil. På coveret sitter Van the Man med cowboyhatt, solbriller og spillkort mens refleksen av Las Vegas hviler over skikkelsen. I en av flere sterke låter han har skrevet selv, «Pay The Devil» , går det fram at sangeren betaler for sitt talent med en evig uro og rastløshet, og det er djevelen som casher inn.Van Morrison går med dødsforakt inn i sjangeren, med sanger skrevet av folk som Hank Williams, Leon Payne, Clarence Williams, Webb Pierce og Rodney Crowell. Kompet er herlig troverdig. Tekstene handler om drukkenskap, kjærlighet, ulykke, grådighet, utroskap, sjalusi - hele registeret. Klagesanger, som i Van Morrisons fortolkninger blir både varme, sanne og hjerteskjærende.