Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Countryens nye ansikt

Med jentegruppa Dixie Chicks er countrymusikkens politiske rolle utvidet.

NEW YORK (Dagbladet):

HVIT, FOR KRIG

, mot hippier og demonstrasjoner, for presidenten og patriotisme. Slik var den entydige tone i countrymusikken. Lee Greenwood sang «God Bless the USA» og LeAnn Rimes «God Bless America».Det var ingen tvil om countrymusikkens politiske ståsted. Så kom Dixie Chicks.

- Inntil i kveld var jeg ikke særlig interessert i noen country & western-gruppe, skriver ei jente på en chatline i Dallas, og fortsetter: - Men etter at jeg hørte det Nathalie sa i London, gikk jeg rett inn på Amazon og bestilte CD-en deres og sjekket ut Ticketmaster for julikonserten deres, men alt var utsolgt.

Dette gjengir Boston-avisa The Christian Science Monitor i en artikkel om det populære og omstridte countrybandet. I London sa Nathalie Maines at hun skammet seg over å komme fra samme stat som USAs president. Dette ble fulgt opp av tydelige synspunkter mot krigen i Irak. Reaksjonene kom umiddelbart. Gruppa ble bannlyst på flere av USAs mektige lokalradiokjeder. Sangene fra albumet «Home» forstummet, men Dixiene hadde flyttet litt på noen politiske merkesteiner i amerikansk populærmusikk.

DET KOSTET

. Salget av deres siste CD raste nedover i de åtte ukene lokalradioene boikottet dem for upatriotisk opptreden. Listetoppen ble erobret av Daryll Worleys «Have you forgotten?», som er en orgie i flagg og frihet.

Med krigen og boikotten over tok jentegruppa en selvironisk offensiv og lot seg avbilde uten klær på forsiden av Entertainment Weekly, med «Saddams engler», «Dixie-horer» og «Ytringsfrihet» skrevet på sine nakne kropper. De kastet seg ut i en omfattende turné, og gjorde konsertavtaler for senatskandidater i det demokratiske partiet. En av dem som vil ha Dixie Chicks med i sin valgkamp, er senator Blanche Lincoln fra Arkansas.

- Jeg er ikke enig i det Dixie Chicks sier, men jeg støtter deres rett til ytringsfrihet, sier hun.

FORTSATT ER

country vinneren i krigstid. Samtidig med at flaggene dukker opp på støtfangere og i butikkvinduer, kommer det en lettsyngelig countryfavoritt basert på ordene frihet, stolthet og Amerika.

- Kulturelt konservative, som med god grunn føler seg underrepresentert i populærkulturen, er like vennlig innstilt til tekstene i country som de er til å se på nyhetene på den patriotiske kanalen Fox News, skriver forfatteren Ann Patchett i The New York Times Magazine.

Sammensmeltingen, eller crossover, mellom tradisjonell pop og country har vært i gang lenge. Shania Twain og Christina Aguilera ruller og går om hverandre på lettmusikk-kanalene. Dixie Chicks har utvidet fenomenet til en politisk crossover.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media