INSTITUSJON:  Broken Spoke er nå omgitt av nye leiligheter på begge sider i South Lamar Boulevard i Austin, men forlanger å få fortsette som en oase for tradisjonell countrymusikk. Utestedet runder 50 år i november. Foto: Øyvind Rønning / Dagbladet
INSTITUSJON: Broken Spoke er nå omgitt av nye leiligheter på begge sider i South Lamar Boulevard i Austin, men forlanger å få fortsette som en oase for tradisjonell countrymusikk. Utestedet runder 50 år i november. Foto: Øyvind Rønning / Dagbladet Vis mer

Countryklubbene som nekter å dø

Gruene Hall, Texas, er 135 år. Broken Spoke feirer 50 år i år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

AUSTIN/GRUENE, Texas (Dagbladet): Det er ikke godt å vite hvor mange countrysanger som nevner ordene honky tonk.

Hank Williams' «Honky Tonkin'» og «Honky Tonk Blues» er klassikere, og «Honky Tonk Man» er hits med Johnny Horton og seinere Dwight Yoakam.

Honky tonk stammer fra 50-tallet og er en del av folkesjela til amerikanerne, sangene handler om livet - jobben, damer (mest), kjærlighet og utroskap (mest det siste), John Deere-traktoren, bilkjøring og barbesøk.

Derfor er sjangeren også så slitesterk, det dukker alltid opp nye problemer verdt å skrive sanger om.

DANS: På Broken Spoke i Austin er dansegulvet sjelden tomt. Her er det Jesse Dayton som får hattefolket ut på gulvet tidligere denne uka. Foto: Øyvind Rønning / Dagbladet
DANS: På Broken Spoke i Austin er dansegulvet sjelden tomt. Her er det Jesse Dayton som får hattefolket ut på gulvet tidligere denne uka. Foto: Øyvind Rønning / Dagbladet Vis mer

De handler mye om å drikke.

Og - det er lite som slår steel-gitaren når det gjelder å mane fram gleden eller særlig smerten i livet.

Honky tonk er betegnelsen på en bar med neonskilt, en jukeboks, et band som spiller countrymusikk, et dansende publikum som elsker musikken og en våken bartender som setter pris på driks.

Dessuten er avstanden mellom scene og publikum kort, og publikum retter på hatten og fnyser av alt som minner om moderne musikk.

De finnes særlig sør og sørvest i USA, og det er fortsatt en del av dem igjen.

TRADISJON: Gruene Hall i New Braunfels, Texas er full av historie - og god musikk. Foto: Øyvind Rønning / Dagbladet
TRADISJON: Gruene Hall i New Braunfels, Texas er full av historie - og god musikk. Foto: Øyvind Rønning / Dagbladet Vis mer

De er det det nærmeste du kommer god, gammeldags fest på lokalet - også i byen.

Noen av dem er blitt kulturelle - og historiske - institusjoner. I Austin har Continental Club i Austin sett nesten lik ut i 56 år. The White Horse, som åpnet i 2011 i et gammelt lokale, er en utfordrer.

Luckenbach, Texas, har konserter og låvedans, snaut halvannen times kjøring fra Austin.

Nashville har selvfølgelig Tootsie's og Robert's Western World.

PÅ HJEMMEBANE: Hal Ketchum i Gruene Hall, Texas, fredag. Foto: Øyvind Rønning / Dagbladet
PÅ HJEMMEBANE: Hal Ketchum i Gruene Hall, Texas, fredag. Foto: Øyvind Rønning / Dagbladet Vis mer

Men få steder er mer konsekvente og prinsippfaste enn Broken Spoke når det gjelder hva slags musikk som skal spilles i lokalet. 

Klubben på South Lamar Boulevard i Austin er kåret til Texas' beste honky tonk av magasinet Texas Highways - noe som er tydelig markert på ytterveggen - og «Best country dance hall in the nation» av magasinet Entertainment.

Fortsatt er det danseundervisning et par ganger i uka, og bandene spiller gjerne for sju dollar per snute.

Sånne steder skal simpelthen ikke endres en tøddel.

DANSEN GÅR: Inngangsdøra til Broken Spoke i Texas forteller hvem som befinner seg innenfor dørene.  Foto: Øyvind Rønning / Dagbladet
DANSEN GÅR: Inngangsdøra til Broken Spoke i Texas forteller hvem som befinner seg innenfor dørene. Foto: Øyvind Rønning / Dagbladet Vis mer

Broken Spoke omgis av nye leilighetskomplekser på alle sider, men klubben nekter å bøye av for utviklinga. I november fyller den ikoniske Austin-institusjonen 50 år, og det skal selvfølgelig feires.

Klubben var viktig for karrieren til blant andre Willie Nelson.

Innenfor dørene er lite forandret. Det er like lavt under taket - og god plass til dansende gjester.

Lysende neonskilt, som oftest reklame for øl, skinner fra hver vegg. Det er som å tre inn i en annen tid. Pent er det ikke, men det er kanskje det som er mye av sjarmen ved disse stedene.
 
Eieren James White har etablert et lite museum, også kalt The Tourist Trap, som i hovedsak består av bilder av ham og artistene som har spilt der - fra Bob Wills og Willie Nelson til Lyle Lovett.

KLASSISK TEXAS: Don't mess with Texas - fra Broken Spoke. Foto: Øyvind Rønning / Dagbladet
KLASSISK TEXAS: Don't mess with Texas - fra Broken Spoke. Foto: Øyvind Rønning / Dagbladet Vis mer

45 minutter unna, i retning San Antonio, ligger Gruene Hall, etablert i 1878 og regnet som den eldste operative dance hall i Texas. Finner du fram til huset i den lille, koselige byen i New Braunfels, Texas, vi du oppleve et sted der tida har stått stille og bare ølprisene har forandret seg.

Lokale artister er like velkomne som større artister som Hal Ketchum, som gjorde en kjempekonsert praktisk talt på hjemmebane sist fredag.

Ketchum gjorde Mick Hanlys «Past The Point Of Rescue» kjent, før den ble Hellbillies? mest kjente låt, «Ei krasafaren steinbu». Like mye er han kjent for allsangvennlige «Small Town Saturday Night», som avsluttet konserten fredag.

Han har bodd i Nashville og Austin, men har nå slått seg ned i artist- og kunstnerbyen Wimberley, en drøy halvtime unna både Austin og Gruene. Han jobbet i sin tid som snekker på Gruene Hall - og var den første som festet gamle bilskilt til dansegulvet!    

ADVARSEL: Ikke stå, bare danse. Fra Broken Spoke. Foto: Øyvind Rønning / Dagbladet
ADVARSEL: Ikke stå, bare danse. Fra Broken Spoke. Foto: Øyvind Rønning / Dagbladet Vis mer

Ketchum har hatt helseplager, men er tilbake for fullt - med ny platekontrakt. Et flott gjenhør i et fantastisk konsertlokale.

Leon Russell spiller førstkommende fredag, mens Jerry Jeff Walker og Fabulous Thunderbirds kommer neste måned.

T-Birds på honky tonk-bule? Vel, det er unntaket. Men etter at Antone's i Austin er stengt, ihvertfall midlertidig, er det ikke så mange steder å spille blues i området rundt Austin.
 
Men har honky tonk ei framtid som sjanger?

Akkurat som bluesmusikken har overlevd hip hop, vil honky tonk overleve «nymotens» musikalske retninger, også Nashvilles popcountry, rett og slett fordi det fortsatt finnes steder som Broken Spoke og Gruene Hall.

ÆRET: Rosie Flores mikser honky tonk, rockabilly og western swing og ble i 2006 æret med en egen dag av bymyndighetene i Austin. 31. august er «Rosie Flores Day»! Her fra Continental Club i Austin. Foto: Øyvind Rønning / Dagbladet
ÆRET: Rosie Flores mikser honky tonk, rockabilly og western swing og ble i 2006 æret med en egen dag av bymyndighetene i Austin. 31. august er «Rosie Flores Day»! Her fra Continental Club i Austin. Foto: Øyvind Rønning / Dagbladet Vis mer

Som nekter å dø. 

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer