Courtneys verste fiende

Nick Broomfield laget ikke en film som beviste at Courtney Love drepte Kurt Cobain. Det bare virker sånn.

I morgen vises «Kurt & Courtney» under dokumentarfilmfestivalen på Cinemateket i Oslo.

Da kan kinogjengere se hvordan en av rockehistoriens berømte enker avsløres som et voldelig, manipulerende dophue, utelukkende opptatt av å utnytte Nirvanas legendariske frontfigur for å fremme sin egen karriere. Flere, blant andre Courtneys egen far, hevder i filmen at hun kunne ha stått bak Kurt Cobains dødsfall. For var det egentlig et selvmord, slik politiet konkluderte?

Kritisk

- Jeg tror han tok livet sitt, men jeg mener det er viktig å stille de kritiske spørsmålene og la folk få snakke.

Mens han laget filmen i 1997 klarte Courtney Love å presse BBC til å trekke finansieringen og hun nektet å la ham bruke noe av Nirvanas musikk.

- Da det sto på som verst, var det et helvete. Hun har arvet rettigheter og en millionformue som gir henne råd til å trakassere de hun vil, sier Broomfield.

Som Moore

I dokumentarfilmene bruker han seg selv som en pågående, sjarmerende reporter, ikke langt fra Michael Moores stil («Bowling for Columbine»), men definitivt mer engelsk.

- Michael er blitt en talsperson for den amerikanske venstresida. Det blir nok aldri jeg, konstaterer regissøren, som startet opp som en klassisk venstreradikal dokumentarist i England på syttitallet. I de siste åra er det i USA han har funnet stoffet.

- Det som hender der, kommer hit til slutt. Grådighet som et mål i seg selv har de mer og mer klart å eksportere, mens alle de andre viktige verdiene ignoreres, sier Broomfield. De som deler det synet, burde glede seg over hans portrett av Margaret Thatcher, «Tracking Down Maggie», som vises søndag.

Det er også siste dag for festivalen, som avsluttes med å dele ut Eurodok-prisen for beste dokumentarfilm. Broomfields «Aileen - Life and Death of a Serial Killer», er en av favorittene.

Europeisk Dokumentarfilmfestival arrangeres på Cinemateket i Oslo 31. mars - 6. april. Her kan du se programmet.

IRRITERER: Nick Broomfield er en av regissørene på Cinematekets dokumentarfilmfestival denne uka. Hans måte å lage dokumentar-filmer på likner Michael Moores («Bowling for Columbine»), og den engelske regissøren skaper minst like mye bråk, ikke minst hos rockestjerner.
Kurt Cobain og Courtney Love