Croonerne er tilbake

Crooner-bølgen slår innover oss. Robbie Williams' cd med 50-talls slagere topper hitlistene og er solgt i 3,6 millioner eksemplarer på verdensbasis, hvorav 70000 i Norge. På nyåret kommer «Ocean's Eleven», en nyinnspilling av en av Frank Sinatra & Co.s klassiske filmer.

Williams' plate «Swing When You're Winning» er en hyllest til de gamle croonerne Frank Sinatra, Sammy Davis Jr. og Dean Martin, gjengen som gikk under betegnelsen «the Rat Pack». På plata synger han klassikere som «Something Stupid» (duett med Nicole Kidman), «Mr. Bojangles» og «It Was A Very Good Year», den siste i «duett» med Sinatra selv.

- En crooner er en klubbsanger som seint på natta synger sentimentale sanger på usentimentalt vis, sier Ingar Kristiansen (32). I vår ga han ut plate «The Sinatra Songbook», med 12 låter som hans store helt Frank Sinatra tidligere har spilt inn.

Ifølge musikkhistorien oppsto sangstilen crooning i USA på slutten av 1920-åra.

Det var megafonen, seinere mikrofonen, som gjorde denne stilen mulig. Når de brukte slike forsterkeranlegg, kunne populærsangerne synge med betydelig svakere stemme enn vanlig, og på den måten skape en større intimitet.

Flotte dresser

Bin g Crosby, Frank Sinatra, Dean Martin og Sammy Davis Jr. er de mest kjente croonerne.

- På Sinatras første plate, «From The Bottom Of My Heart» fra 1939, og på noen av de neste utgivelsene, er det riktig å kalle Sinatra en crooner. Seinere ble han en musiker med sin egen stemme. Fraseringen og tekstuttalen hans var enorm, sier den legendariske musikkjournalisten Yngvar Holm (70).

Holm var en av de første musikkjournalistene som skrev om populærmusikk i Norge. Han har truffet en rekke av stjernene, blant dem Frank Sinatra.

C rooning

Betyr egentlig å nynne, men også å utnytte mikrofonen slik at man kan synge dempet.

Stilen oppsto i USA på slutten av 1920-tallet.

Bing Crosby, Frank Sinatra, Dean Martin og Sammy Davis Jr. blir regnet som de mest kjente croonerne.

Bryan Ferry, Chris Isaac og George Michael blir fra tid til annen kalt croonere.

Gode eksempler på crooner-plater er Sinatras «Only the Lonely» og Sammy Davis Jr.s «Wham of Sam».

Ved synet av de slitne herrene i sine stilige dresser uttalte Bogarts kone Lauren Bacall: «You look like a goddamned rat pack!» Sinatra ble leder av gruppa da Bogart døde i 1957. Dean «Dag» Martin og Sammy «Smokey» Davis Jr. var de andre fulltidsmedlemmene.

Whisky

Noen år på begynnelsen av 1960-tallet var Las Vegas byen du skulle være i. «The Rat Pack» holdt til i Jackie Entratters Sands Hotel and Casino på Las Vegas Strip. De vasset i damer, whisky og wisecracks, holdt felles konserter og spilte også sammen i filmene «Robin And The Seven Hoods» og «Ocean's Eleven», som nå er nyinnspilt med George Clooney, Brad Pitt, Julia Roberts og Andy Garcia. Filmen kommer til Norge i februar.

- «The Rat Pack» var artister av topp kvalitet?

- Er du gæern! Det er ubestridt. Sinatra ville heller ikke omgitt seg med de andre hvis ikke de også var så store artister, sier Yngvar Holm.

Ny trend

Robbie Williams vasser også i damer og har i flere år levd et rock'n'roll-liv. Ingar Kristiansen mener også at hans eventuelle forhold til Nicole Kidman kan sammenliknes med Sinatras forhold til Ava Gardner. Det er moteeksperten Kiki Sørum enig i. Hun synes Robbie Williams er en sexy og talentfull artist, men som hun sier:

- Han rekker ikke Sinatra til skosålene, men man skal ikke se bort fra at Robbie Williams med denne plata kan skape en trend med dresser, myggjagere og Stetson-hatter. «The Rat Pack» satte de klassiske og litt mafiosoaktige dressene på kartet. Jeg har ventet på en tilbakekomst av denne moten, og man skal slett ikke se bort ifra at en som Robbie Williams kan skape en ny trend blant ungdommen.

CROONER: Sinatra-imitator Ingar Kristiansen med ekte crooneruniform: mørk dress, nystrøken skjorte, matchende slips og blankpussede sko. En whiskey on the rocks og en Lucky Strike mellom fingrene hører naturlig med.