«Crossover» uten skamrødme

Få lytteropplevelser er pinligere enn å høre sangere og musikere flørte med sjangrer der de verken forstår eller behersker selve idiomet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Skrekkeksempelet er gammeldags «skolerte» klassikere som har fått det for seg at de skal «swinge», men rockere og jazzmusikere som plutselig skal «friske opp Bach», kan i gitte tilfeller avføde like rystende nær-rødmedødenopplevelser. Det kalles «crossover», et begrep som i dag bærer i seg atskillig fornærmende kraft.

Men noen fikser sjangerkryssingens kunst, og Elvis Costello er en av dem som har etablert seg som et musikalsk fenomen med troverdighet i alle musikalske leirer. Den lille mannen med det store kunstnernavnet er en sangsmed, sanger og musikalsk regissør uten like, og enten han samarbeider med Brodsky-kvartetten, Bill Frisell, Paul McCartney eller Burt Bacharach, blir resultatet fint. Nå har han laget cd sammen med den svenske mezzosopranen Anne Sofie von Otter for ærverdige Deutsche Grammophon, og mesterkloa er hørbar fra første takt.Historien er søt. I 1989 tok fru Elvis med seg gubben for å høre von Otter synge Berlioz i London. Ekspønker Elvis smeltet fullstendig for røsten og begynte å gå på von Otters konserter. Han sendte blomster til garderoben hennes, hun ble til sist nysgjerrig, og bestemte seg for å hilse på denne fan-en som hun bare så vidt hadde hørt om. Det endte med at de sang «Baby It's Cold Outside» på en konsert i Stockholm i 1996, og Elvis skrev sangsyklusen «Three Distracted Women» for von Otter og Brodsky-kvartetten. Siden har de plukket repertoar til denne cd-en, «For The Stars», som utgis første dag over påske.Dermed får vi en av verdens mest elskede mezzosopraner i låter som Beach Boys, Tom Waits, Abba, Burt Bacharach og The Beatles har gjort kjent. Også Elvis har skrevet litt nytt, sammen med både kona og Fläskkvartetten, og både han og kvartetten høres på noen spor. Det gjør også Abba-Benny sammen med svenske og engelske musikere, og hva med Anne Sofie von Otter? Kan en klassisk feiret tobarnsmor som er nærmere 50 enn 40, synge pop uten at den nevnte pinligheten inntreffer?Hør selv, over påske. Men von Otter takker Joni, Carole, Judy C., Carly, Mama Cass Elliot, Barbara og John & Paul, og hun har skjønt det hun har hørt.

Så godt at «crossover» kanskje går lysere tider i møte.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer