Cruellas overkvinne

LONDON (Dagbladet): Annen juledag er Glenn Close klar for norske kinoer som Cruella De Vil i filmen «102 dalmatinere». Filmstjernen avviser at hun har et image å ta vare på. Dessuten gjør hun ingen jobb bare for pengene.

Glenn Close er en av Hollywoods mer uortodokse stjerner. 53-åringen avviser bestemt at hun har et image og ta vare på. Dessuten gjør hun ingen jobb bare for pengene. Annen jueldag er Glenn Close klar for norske kinoer som Cruella De Ville i filmen «102 Dalmatinere».

Glenn Close har spilt mange kvinneroller som av publikum blir betegnet som både onde og stygge. Selv tar hun dem alle under sine beskyttende vinger og mener bestemt at det er mer ved dem enn som så.

- Jeg har gjort mange interessante roller. De er mer kompliserte enn bare det å være onde. Alex Forester i «Farlig begjær» hadde for eksempel rett i mange av sine krav. Hennes atferd ble aldri forklart, men da jeg snakket med eksperter om Alex ble hun forklart å være en kvinne som antakelig hadde blitt seksuelt misbrukt i svært ung alder. Hun var en svært ødelagt kvinne, ikke bare ond, forteller Glenn Close når Dagbladet treffer henne i London.

Debatten gikk høyt om Close sin rollefigur da filmen med Michael Douglas i den andre hovedrollen gikk på kinoer verden over. Alex var selveste heksa som ødela ekteskapet til mannen hun hadde hatt en affære med.

Ingenting å tape

- Vurderer du effekten på imaget ditt når du velger roller?

- Nei, jeg har aldri passet inn i et Hollywoodimage, derfor har jeg ingen ting å tape. Hvis du tenker på penger eller karriere når du velger roller mener jeg du gjør en feil. Jeg har aldri laget en film for pengenes kyld. Det kan jeg si med aller største sikkerhet, sier Close.

I grå drakt og med diskret sminke ser hun mer naturlig ut enn mange av sine kolleger. Til den unge generasjonen Hollywoodskuespillere har hun et råd: Spis! En klar melding til dem som jager magre kropper og ungt utseende.

På hjemmefronten dyrker filmstjernen natur og gårdsliv, med datteren som viktigste lidenskap utenfor yrkeskarrieren. Det å date med menn mener hun seg altfor sjenert til.

Føler meg som 10

- Da jeg sa ja til å gjøre en ny Cruella hadde jeg glemt hvor ukomfortable kostymene var, ler Glenn Close. Noen av Closes filmer:«Garps bok» 1982«Farlig begjær» 1987«Åndenes hus» 1993«En offisers dilemma» 1994«101 dalmatinere» 1997«Farlige forbindelser» 1999

Hun fikk imidlertid også oppfylt ønsket om å spille mot franske Gerard Depardieu gjennom rollen i «102 Dalmatinere». Et motstykke av en skuespiller som jobber totalt annerledes enn Close. Hun håper likevel å gjøre flere filmer med franskmannen.

- Jeg har alltid plukket rollene mine svært nøye. Det handler ikke om å være over 50. Det dreier seg om hvem jeg er. Akkurat nå føler jeg meg mer som en tiåring, avslutter hun smilende.

PREMIERELAR: Dagbladet har møtt Glenn Close. Annen juledag kan du se henne på kino.