Cruise i konspirasjon

Vi vet det ender med et mislykket attentat og en eksekusjonspelotong, men «Valkyrie» er jammen spennende likevel.

FILM: «Vi må vise at ikke alle var som ham», sier oberst Claus von Stauffenberg (Tom Cruise) i «Valkyrie», filmen om det feilslåtte 20. juli-attentatet på Adolf Hitler der von Stauffenberg var en nøkkelperson. Von Stauffenberg selv ble behørig henrettet, men nå har Tom Cruise og regissør Bryan Singer, som også har produsert filmen, tatt på seg å fortelle hans historie til et publikum utover det tyske og spesielt historieinteresserte.

Bestyrtelse

Initiativet vakte furore i Tyskland. Bare tanken på at en helt som von Stauffenberg skulle spilles av en erklært scientolog - som tilbringer fritida med å hoppe på sofaen til Oprah Winfrey - ble møtt med bestyrtelse. Florian Henckel von Donnersmarck, regissøren av den feirede «De andres liv», måtte til sist rykke ut i Frankfurter Allgemeine og si at Tom Cruise, sofahopping eller ikke, var tyskernes beste håp for å få fram at ikke alle tyskere under krigen var sadister i skinnende støvler eller medlemmer av mobber som jaget jøder nedover gatene.

Åndeløst

Og «Valkyrie» er et sympatisk prosjekt, en mainstream spenningsfilm der samtlige hovedroller framstiller offiserer i nazistenes hær med andre agendaer enn den ideologiske. Regissør Bryan Singer, som tidligere står bak «De mistenkte» og to av «X-men»-filmene, styrer filmen sin med betraktelig større autoritet og trygghet enn Hitler styrte sitt tredje rike de siste månedene. Singer lar spenningen stige jevnt gjennom «Valkyrie». Filmen er godt klippet, har et effektfullt lydbilde, og enkelte scener er fylt med så mye nerve og åndeløshet at både publikum og hovedpersoner hopper til ved lyden av en telefon som ringer, eller et uventet bank på døra. En mengde alvorlige menn i grå uniformer til tross: Det vil ikke være vanskelig for noen å skjønne hvem som er hvem, hva de vil, eller hvilke vurderinger som ligger bak von Stauffenbergs idé om å bruke Valkyrie, Hitlers plan for å mobilisere en reservehær i Berlin i nødstilfelle, for at medlemmene av den militære konspirasjonen skulle kunne kuppe makten i den tyske hovedstaden etter å ha sprengt føreren de en gang sverget lydighet til å småbiter.

Pregløs Cruise

«Valkyrie» er da også mer en drivende spenningsfilm enn et drama. Helten i filmen minner også mer om en actionhelt enn et menneske med hviskende blod og bedende benpiper. I Tom Cruises noe pregløse skikkelse er Claus von Stauffenberg ikke bare en snarrådig og dyktig helt som tør å ta øvrigheten ved hornene, han er også en elsket familiefar med søte barn og en kone han utveksler dype kyss med. Det blir ganske flatt. Av birolleinnehaverne er Kenneth Branagh og Tom Wilkinson de beste, og legg også merke til komiker Eddie Izzard i en bisarr, men alt annet enn komisk mindre rolle i en alvorlig thriller med et godt hjerte.

Cruise i konspirasjon