Cruise som samurai

Tom Cruise bærer storslått samuraifilm nesten alene. Les alle dagens filmanmeldelser

FILM: Gled deg! En kortvokst scientolog er tilbake i norske kinosaler, han kommer ridende, håret flagrer i vinden, han kniper øynene sammen, han brøler, han fekter med samuraisverd, og har du sett! - han får deg til å glemme at januar er en grusom måned med regninger og fiskepudding til middag.

Samuraiens fange

Det er ikke uten forventning man går for å se Tom Cruise i «Den siste samurai.» Tom Cruise er tross alt, ja, han er tross alt Tom Cruise . Denne gangen møter vi ham som den desillusjonerte kaptein Nathan Algren. Etter en heroisk innsats i borgerkrigen, og en mer tvilsom innsats mot indianerne, er han redusert til drukkenbolt og reklamemann for Winchester-rifler.

Men så kommer noen japanere og ber ham om å stable på beina en keiserlig hær etter vestlig modell. Algren takker ja mot en solid pengesum, og befinner seg snart i en treningsleir på andre sida av Stillehavet. Keiserens tradisjonsrike soldater, samuraiene, er svært misfornøyde med vestliggjøringen av Japan og gjør opprør. Algren og hans utrente hær møter samuraiene til kamp og taper så det suser. Algren tas til fange, og blir, av alle ting, plassert hjemme hos enka til en av samuraiene han selv drepte i kamp.

Sideskift

Det er duket for selvransakelse, ydmykhet, og visste vi det ikke: Algren får øynene opp for både samuraienes kampmetoder og æreskodeks. Og, ikke minst, han får øynene opp for enka. Med ett har Algren skiftet side og kjemper sammen med samuraiene mot den nye verden.

Regissør Edward Zwick dveler lenge ved kaptein Algrens fangenskap og forvandling. Filmens tempo går ned til under hvilepuls, men det er deilig, for her skapes enkelte vakre scener: kamptrening i midnattssol, forsøk på dype samtaler i blomsterhager og diverse hverdagsliv i japansk landsby anno 1870. Selvfølgelig på grensen til det pompøse, og noen ganger over grensen, men likevel OK. Roen varer nemlig ikke evig, og plutselig er vi tilskuere til nye blodige kamper.

Det største slaget er filmens høydepunkt, for her har man brukt millioner på kostymer og effekter og hester og stuntmenn og alt det som behøves for å suge publikum mot lerretet. I scenene hvor Algren slåss alene, derimot, kjører regissør Zwick svulstige repetisjoner i slow motion. Det skulle han aldri gjort.

På «Glory»-nivå

«Den siste samurai» er ikke tidenes beste samuraifilm, men du verden så god underholdning den byr på. Tom Cruise er i storslag. Han bærer filmen sammen med samurailederen Katsumoto, spilt av Ken Watanabe.

Edward Zwicks langvarige forelskelse i smektende militære historier har ført til både gode og dårlige filmer - i for eksempel «Lidenskapens pris» fra 1994 gikk han bananas med klisjeer. Nå er han mer på nivå med sin egen storslåtte «Glory» fra 1989. Det kan du være glad for.

RUSTET TIL KAMP:Tom Cruise spiller kaptein Nathan Algren i «Den siste samurai», som har premiere på norske kinoer i morgen. Dagbladets anmelder gir filmen terningkast fem.