Cruz-kontroll i Hollywood

LONDON (Dagbladet): Spanske Penélope Cruz er Hollywoods nye latinoyndling. Veteranene Tom Cruise, Nicolas Cage, Matt Damon og Johnny Depp har alle spilt mot 26-åringen - og ryktebørsen har koblet henne til flere av motspillerne også privat.

Penélope Cruz kommer ganske snart til en kino nær deg. Den spanske skuespilleren gjorde seg bemerket allerede som 17-åring, da hun fikk pris som beste nykommer i Bigas Lunas film «Skinke, skinke» .

Siden hun for tre år siden beveget seg over til engelsktalende filmland har karrieren skutt fart også utenfor Spania. Nå ligger fire Hollywood-produksjoner klare for publikum.

- Det har skjedd mye for deg de siste åra, hvordan takler du presset?

- Jeg er glad så lenge det er relatert til arbeidet mitt. Jeg prøver å ikke la dårlig kritikk eller sladder gå inn på meg. Jeg har holdt på i elleve år, men nå er presset blitt større fordi jeg arbeider flere steder, forteller Penélope når Dagbladet møter henne i London.

Avstand til sladder

Anledningen er lanseringen av dramaet «Kaptein Corellis mandolin» , som det norske kinopublikummet får se til høsten. Nicolas Cage er den mandolinspillende italienske kapteinen og Cruz spiller den greske ungjenta han forelsker seg i. Under innspillingen ble de to også koblet sammen rent privat.

- Jeg prøver å ikke vie sladder om privatlivet mitt i pressen altfor mye oppmerksomhet. Jeg forsøker å kanalisere energien min inn på mer interessante ting i livet. Før pleide jeg å bli rasende, og fremdeles kan jeg føle desperasjon overfor dem som bare prøver å skape harme. Dessuten er det enkelte ting folk ønsker å tro, mener hun.

Cruise vs Cruz

Cruz var nylig i fokus da stjerneparet Tom Cruise og Nicole Kidman skilte lag. Samtidig foregikk nemlig innspillingen av «Vanilla Sky» , der Cruise og Cruz spiller mot hverandre. Ryktene ville ha det til at de to også var romantisk involvert utenfor filmsettet.

- Tom Cruise var flott å jobbe med, han var svært sjenerøs, er Penélopes kommentar til det samarbeidet.

Narkohistorien «Blow» , der Cruz spiller mot Johnny Depp, og «All the Pretty Horses» , der motspilleren heter Matt Damon, står også på lista over Cruz-filmer klare for det europeiske markedet i løpet av året.

Hverdagen til Penélope preges av arbeid.

- Jeg vet ikke om det glamorøse Hollywood-livet finnes. De fleste jeg kjenner som har suksess jobber svært hardt. Det er fest under Oscar-utdelingene og når det er premierer. Da er det ekstremt, som en Fellini-film. Det er galskap og absurd, men det lærer jeg også av, forteller den unge skuespilleren.

Fritida går med til venner og restaurantbesøk. Den første tida i Los Angeles var imidlertid tøff.

- Jeg har fått noen gode venner. I begynnelsen tilbrakte jeg åtte måneder på et hotellrom. Nå har jeg folk som stiller opp for meg på ti minutter.

Hobbyfotograf

Penélope avslører at hun allerede har begynt å gardere seg mot en framtid der hun kanskje ikke er like attraktiv.

- Jeg elsker å fotografere, jeg har hatt det som hobby i fem år. Til sommeren skal jeg studere foto. Når jeg blir gammel og rynkete og rollene blir færre vil jeg ha noe annet i bakhånd som jeg elsker å gjøre, smiler Penélope. Samtidig insisterer hun på at hun ikke har noen planer om å trappe ned.

- Jeg har de samme nervene nå som da jeg fikk min første rolle med to replikker. Jeg er takknemlig og prøver å ikke ta noe for gitt. Heldigvis har jeg lært meg å si nei. Derfor vil jeg ta en pause i sommer, for å lade opp, avslutter hun.