KOMMENTARER

Regjeringsutvidelsen:

Ctrl + Astrup + delete

Vi får en digitaliseringsminister som slettet Facebook for sju år siden. Moderniseringen av Norge har god bruk for personvern som politisk ryggmargsrefleks.

NY JOBB: Nikolai Astrup fikk i dag jobben som digitaliseringsminister. En nyopprettet ministerpost. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
NY JOBB: Nikolai Astrup fikk i dag jobben som digitaliseringsminister. En nyopprettet ministerpost. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Lenge før det ble hipt og kult, årevis før Facebook ble ridd av skandaler med Cambridge Analytica og avsløringer om sitt sinnrike system for å registrere hver minste av medlemmenes fysiske og mentale bevegelser, meldte vår nye digitaliseringsminister, Nikolai Astrup, seg ut av nettsamfunnet.

«Jeg ønsker ikke å støtte et forretningskonsept som samler inn informasjon om enkeltpersoner på en upassende måte», sa Astrup.

Året var 2012, og han var stortingsrepresentant for Høyre. Det virker som en evighet siden. Riktig nok var sletting av Facebook-kontoen regnet som sivil courage da som nå. Men Erna Solberg var ennå ikke blitt statsminister i Norge, og i EU og Norge var det datalagringsdirektivet som delte meningene - mellom dem som var mot av personvernhensyn, og de som var for av sikkerhetsgrunner. Astrup var i den første kategorien, og dermed opposisjon i eget parti. Da han meldte seg ut av Facebook i 2012 påsto han til og med at han levde et utmerket liv før Facebook, og at han sikkert ville leve utmerket uten også.

Det holdt tydeligvis ikke helt stikk. Det går kanskje an å leve et fullverdig liv uten Facebook som privatperson. Til og med som stortingsrepresentant kan hverdagen føles meningsfylt uten en konto hos Zuckerberg. Men da Astrup ble utviklingsminister måtte han selvfølgelig skaffe seg en politikerside, hvor folk og fe kunne følge hans «liv som utviklingsminister på Facebook, (smilefjes)».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer