Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Cultiva og Sparebankstiftelsen inn i Widveys talentprogram

Skal forme morgendagens kunststjerner etter modell av idretten.

TALENT NORGE TAR FORM: Kulturminister Thorhild Widvey (H) har fått flere med på laget. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TALENT NORGE TAR FORM: Kulturminister Thorhild Widvey (H) har fått flere med på laget. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Ved presentasjonen av neste års statsbudsjett ble det klart at kulturminister Thorhild Widvey (H) vil opprette et talentprogram for kunst- og kulturutøvere.

Programmet har oppstart neste år, og er ifølge kulturministeren selv kraftig inspirert av idretten og Olympiatoppens suksess.

Slik skal norske kunstnere løftes til nye høyder, ifølge statsråden.

To nye eiere Utover at programmet skal hete Talent Norge, og får 30 millioner over statsbudsjettet til drift neste år, har lite vært offentlig om hvordan den borgerlige talentsatsinga faktisk skal se ut.

Nå kan kulturministeren fortelle at hun har fått mektige og pengesterke aktører med på talentsatsinga si.

- Både Cultiva og Sparebankstiftelsen har sagt ja til å være med på eiersiden i Talent Norge, sammen med oss i Kulturdepartementet, sier statsråden til Dagbladet.

Formelt offentliggjøres ikke detaljene rundt Talent Norge før januar 2015, men Widvey sier prosessen med å etablere programmet er i full gang.

Modell av vinteridretten - Vi jobber med å opprette et ideelt selskap, og vil gjerne ha enda flere aktører inn på eiersiden etterhvert sier hun.

Talent Norge vil få et styre som skal lede driften og talentutvklinga av Norges malere, akitekter, forfattere, sangere og dansere. Widvey har tidligere sagt at hun ønsker å se flere norske verdensstjerner innen kunstfeltet, og håper at slik Olympiatoppen har hjulpet norsk idrett, skal Talent Norge hjelpe norsk kunst opp og fram.

- Dette betyr at arbeidet med talentsatsing i norsk kultur intensiveres. Framtidas utøvere trenger bedre vekstvilkår enn de får idag, og det vil dette sikre dem, sier Widvey.

- Hva vil Cultiva og Sparebankstiftelsen bidra med?

- I samtaler med de to har jeg sett at det ligger veldig mye ekspertise der. Vi kunne jo gjort dette alene, men det har vært viktig for oss å å ha ei breiere støtte på eiersida. Derfor er jeg utrolig glad for at dette nå skjer, sier Widvey.