Cyanid i Venezia

Lett og intrikat krim med en sjarmerende italiensk etterforsker.

En verdensberømt dirigent dør av cyanidforgiftning i pausen under «La Traviata» på Teatro La Fenice i Venezia, og førstebetjent Guido Brunetti får saken. Med det introduseres vi for en sjarmerende og taktfull italiener i det som må kalles en kulturkrim.

Donna Leon er en amerikaner bosatt i Venezia. «Finale i Venezia» er hennes debut (fra 1991), og kan beskrives som en dannet kriminalroman hvor personer fra det finere lag begår forbrytelser.

Det står en kø av mulige gjerningsmenn og -kvinner når Brunetti begynner sin etterforskning. Siden Helmut Wellauer, som offeret het, hadde sterke antipatier mot homofile, havner operaens regissør, den lesbiske primadonnaen og hennes venninne i Brunettis søkelys. En annen mistenkt er den gamle dirigentens svært unge kone. Og enda finnes det flere...

«Finale i Venezia» har vært en bestselger, og det er kanskje ikke så rart - tonen er lett, plottet passe intrikat, løsningen overraskende og helten sympatisk. Forfatteren har inngående kjennskap til den forvirrende labyrinten Venezia, men det virker også som om hun kjenner byen fra innsiden. Så «Finale i Venezia» er i det store og hele en overbevisende krim.