D-dag for norske legevakter

Det er utenkelig at de som ønsker å styre landet etter høstens valg kan leve med dagens standard på norske legevakter.

«DÅRLIGE FORHOLD:«Hver femte lege på vakt er turnuslege», skriver artikkelforfatteren. Bildet er fra Oslo kommunale legevakt. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix
«DÅRLIGE FORHOLD:«Hver femte lege på vakt er turnuslege», skriver artikkelforfatteren. Bildet er fra Oslo kommunale legevakt. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB ScanpixVis mer
Debattinnlegg

I dag behandles forslag om «Nasjonal handlingsplan for legevakt» av Stortinget. Dersom det ikke blir vedtatt reformer på nivå med forslaget som Frp, Høyre og KrF står bak, er konsekvensen en fortsatt nedprioritering av legevakttjenesten.Situasjonen for akuttsyke Kari og Ola er for øyeblikket like forstemmende som myndighetenes tilrettelegging og oppfølging når det gjelder norske legevakter. Hvor dårlig det står til ble slått fast i en rapport Helsedirektoratet ba om og fikk fra Nasjonalt kompetansesenter for legevaktmedisin allerede i 2009. Ingenting er blitt bedre siden.

Av de snart to millioner som årlig besøker norske legevakter, er frekvensen hyppigst blant dem som er i sin skjøreste alder, barna våre og våre eldste. I gjennomsnitt er hver sjuende innbygger innom legevakta årlig.Det er ikke bare pasientene som er utsatt i denne situasjonen, selv om det selvsagt er disse vi holder fokus på. Også for oss leger er det svært ofte risikabelt å sette seg i den ansvarlige situasjonen det er å ta imot pasienter på legevakta. Hvorfor? Jo, fordi 85 prosent av oss er alene på jobb helt uten faglig eller praktisk støtte som det for eksempel er på sykehus.Dette er situasjonen i Norges over 200 legevaktdistrikt fire år etter den alarmerende rapporten.

I fjor lovet helseministeren et spesielt fokus på legevakttjenesten inkludert å ta tak i kompetansekrav, forskrifter etc. Legevaktordningen er preget av stadig dårligere medvirkning fra spesialister i allmennmedisin og fastleger. Hver femte lege på vakt er turnuslege og hver tiende har ikke norsk som morsmål. I denne situasjonen gis det ytterligere fritak for legevakttjeneste for de mest erfarne legene, de over 55 år. Situasjonen er klart forverret - og ingenting har skjedd.Derfor er konklusjonen fra rapporten enda mer gyldig i dag enn i 2009: «Legevakten er det svakeste leddet i den akuttmedisinske beredskapen i Norge og en nødetat i bakevja».

For oss er det utenkelig at de som ønsker å styre landet etter høstens valg kan leve med dagens standard på norske legevakter. Norsk Legevaktforum og dets medlemmer stiller seg fullt og helt bak forslaget til «Nasjonal handlingsplan for legevakter». Det er direkte forstemmende å være vitne til at de ansvarlige regjeringspartiene ikke benytter denne muligheten til å løfte den akuttmedisinske beredskapen vekk fra bakevja ved å sikre legevaktene og dermed befolkningen rammer som ikke setter folks liv og helse i fare.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.