D-dag for Oslokinoen

Det borgerlige flertallet vil kvitte seg med kinoen, selv om den går med millionoverskudd. Arbeiderpartiet raser.

STØTTER KINO-NORGE: Libe Rieber-Mohn og Oslo Arbeiderparti støtter Film-Norge, som ikke vil at flertallet i bystyret skal selge kulturinstitusjonen til private. Foto: Uffe Frandsen
STØTTER KINO-NORGE: Libe Rieber-Mohn og Oslo Arbeiderparti støtter Film-Norge, som ikke vil at flertallet i bystyret skal selge kulturinstitusjonen til private. Foto: Uffe FrandsenVis mer


Arbeiderpartiet i Oslo tar avstand fra byrådsflertallet, som i dag mest sannsynlig går inn for å selge Oslokinoen.

Varaordfører i Oslo og Arbeiderpartiets gruppeleder i bystyret, Libe Rieber-Mohn, støtter Kino-Norge som vil forhindre å gjøre Oslo Kinematografer privat.

- Oslokinoen er garantist for et bredt og godt kinotilbud, sier Rieber-Mohn til Dagbladet.

Viktig for hele Norge Hun mener salget er et svært dårlig signal å gi, ikke bare overfor Oslos befolkning - men overfor hele landet.

- Oslokinoen går med 15-20 millioner kroner i overskudd, byr på bredde og kvalitet og er kjempeviktig for kinotilbudet i resten av landet, sier hun.

Oslokinoen eier åtte andre kinoer i Norge, og legger premissene for hva som skal kjøpes inn og vises for hele Norge.

Skuffende av Venstre De borgerlige må få hjelp i byrådet av Fremskrittspartiet for å sikre et flertall. At Frp går for salg, overrasker ikke Rieber-Mohn - men hun synes det er trist at Venstre gjør det.

- Skuffende at Venstre går inn for salg av Oslokinoen.

Dersom salget går gjennom i kveld, hevder hun at kommunen kvitter seg med et av de viktigste kulturinstitusjonene i hovedstaden.

Ikke monopol Både den svenske kinogiganten SF og Olav Thon Gruppen er potensielle kjøpere. Dersom salget blir gjennomført, settes det store krav til eierne.

- Det må for all del ikke bli et monopol, for eksempel at SF skal eie alt alene, sier Rieber-Mohn.

Hun mener også at kommunen må støtte kinodriften ytterligere, slik at et godt og variert tilbud kan bli sikret.