Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

D en nye fru JFK

Ketsjupdronningen Teresa Heinz Kerry kan bli neste sterke dame i Det hvite hus.

WASHINGTON D.C. (Dagbladet): Spekulasjonene er selvsagt i full gang. Hvem blir demokratenes kandidat til neste års presidentvalg i USA? Republikanerne har sin krigshelt som skal gjøre det Papa ikke greide, George W. Bush har med andre ord planer om å bli i Det hvite hus så lenge han kan. Derfor er det også enkelte i supermaktens hovedstad som mener at den kandidat demokratene stiller med til 2004-valget, vil være en som kaster bort karrieren på å forsøke om ikke det umulige, så i hvert fall noe svært vanskelig.

BLANT DE AKTUELLE

kandidatene finnes navn som her hjemme er forholdsvis ukjente: Carol Moseley Braun, Joe Lieberman, Howard Dean, John Edwards og John Kerry. Dette er bare en del av dem som er villige til å ta opp kampen mot Baby Bush. På oppfordring har imidlertid aktører i det politiske miljøet - både fra demokratenes og republikanernes side - pekt ut den kandidaten de mener er mest sannsynlig. Selvsagt uhøytidelig, overfor en gruppe norske journalister, informasjonsfolk og politisk flinke.

Det ble en overveldende spekulasjonsseier til John F. Kerry fra Massachusetts. Det er neppe fordi han har de legendariske initialene JFK i orden, men detaljer som dekorert Vietnam-veteran og jurist, rik kone og en ikke så altfor skandaløs fortid, er nok med på å styrke kandidaturet.

DEN NYE FRU JFK,

bedre kjent som Teresa Heinz Kerry, er en interessant førstedamekandidat. I et tenkt kvinnevennlig land kunne hun kanskje vært selveste presidentkandidaten.

Teresa er født og oppvokst i Mosambik, hun utdannet seg i Johannesburg og giftet seg med John Heinz III, har tre sønner og snakker fem språk. Ektemannen omkom i en flystyrt i 1991. Han var for øvrig republikaner, og etterlot seg en formue som i dag er anslått til 550 millioner dollar av anerkjente Forbes. Men Teresa Heinz Kerry handler om mer enn ketsjup. 64-åringen har vært en del av Washington-sirkelen i 31 år, sitter i en rekke styrer og er meget aktiv i sitt arbeid for kvinner, barn, skole og miljø - blant annet. Det var på en konferanse om nettopp miljø hun traff sin nåværende ektemann, som hun giftet seg med i 1995.

HUN ER EKTE VARE,

verken beundrende hustru eller en falsk plastmodell, sier Paul B. Costello om fru Kerry til avisa The New York Times. Han har erfaring både med Rosalynn Carter og Kitty Dukakis. Litt oppstuss har fru Teresa likevel skapt ved å snakke høyt om botoxbehandling og ikke helt følge manus når hun holder taler. Folk vil finne Teresa like besnærende som de gjorde med fru JFK for over førti år siden, hevder en av Kerrys mediestrateger.

James Carville, blant dem som hjalp Clinton til seier i 1992, skjønner ikke helt oppstusset. Han hadde mye å gjøre med Hillary, og om Washington blir bedt om å spekulere i hvem som kan bli USAs første kvinnelige president. Ja, da vinner Hillary.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media