D-vitamin hjelper mot benskjørhet

I Norge finnes ca. 250 000 benskjøre kvinner. De færreste vet selv om det. På en konferanse i Dublin var det full enighet om at en daglig dose D-vitamin er et enkelt tiltak i forebyggelse av brudd og bedring av livskvalitet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SAMMEN MED EKSPERTER fra hele Europa har jeg deltatt på en konferanse i Dublin der hensikten var å komme til enighet om betydningen av D-vitamin i forebyggelse og behandling av osteoporose/benskjørhet. I sitt foredrag sa lederen for den irske osteoporoseforeningen, professor O% Brien, at «benskjørhet er en sykdom som, når den fører til brudd, representerer en enorm medisinsk, sosial og økonomisk belastning for ethvert samfunn. Pasienter med osteoporose belegger til enhver tid akuttsenger på landets sykehus.» I Norge er gjennomsnitts liggetid for benbrudd på grunn av benskjørhet 12,7 dager. Det betyr at minst 250 sykehussenger er belagt av en osteoporosepasient til enhver tid. Lårhalsbrudd alene koster årlig 1,3 milliarder kroner i Norge.Brien sa videre at «paradokset er at osteoporose er mulig både å forebygge og behandle. Stilles diagnosen raskere enn i dag, kan vi opprettholde høy livskvalitet for mange eldre kvinner. Gjør vi det ikke, påføres de samme kvinner mye unødig lidelse. Det er nemlig slik at benskjørhet i seg selv ikke er smertefullt. Bruddene derimot påfører kvinnene mye lidelse, endring av kroppsform og smerte.» I Norge finnes det antagelig opp mot 250 000 benskjøre kvinner. De færreste vet selv om det, 50% av dem vil få et osteoporotisk brudd, særlig gjelder dette kvinner over 60 år.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer