KOMMENTARER

Da Agnar Mykle falt for Ghita Nørbys smilehull

Den norske forfatteren merket seg tidlig den danske filmdivaen.

SJARMERTE MYKLE: Ghita Nørby i rollen som Embla og Ole Søltoft som Ask Burlefot i filmen «Den røde rubin» (1970). Både den og filmversjonen av Jens Bjørneboes «Uten en tråd» er nylig sendt ut på DVD. Foto: Jan Weincke
SJARMERTE MYKLE: Ghita Nørby i rollen som Embla og Ole Søltoft som Ask Burlefot i filmen «Den røde rubin» (1970). Både den og filmversjonen av Jens Bjørneboes «Uten en tråd» er nylig sendt ut på DVD. Foto: Jan Weincke Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

GHITA NØRBY (84) ER i vinden, takket være den mye omtalte podcasten der hun i et par timer fører en høyst motstrebende samtale med en dansk journalist. Saken ble forleden omtalt i Dagbladet av Ola Magnussen Rydje. En reporter hadde gjort en avtale med Nørby om å lage et sju timer langt intervju, men ble møtt av en alt annet enn velvillig skuespiller. Ghita Nørby gikk rett i strupen på sin gjest, men det har ikke hindret Radio24syv i å legge dialogen ut på nettet. Den er mildt sagt underholdende og forteller sitt både om journalistikkens harde bud og om Ghita Nørbys temperament.

FØR NØRBY BLE hele Danmarks Ghita, før hun spilte Ibsens Nora og Hamsuns Marie og siden forførte sitt nordiske publikum i TV-serier som «Matador», «Ørnen» og «Riget», hadde hun en langvarig karriere i danske, erotiske komedier på 1960-tallet. Filmer som «Rikki og mænderne», «Tre piger i Paris», «17 år» og «Elsk…din næste!». Hun fikk også den tvilsomme ære å spille Ask Burlefots drømmekvinne Embla (Ask og Embla er de første menneskene på jorda i norrøn mytologi) i den danske filmversjonen av Agnar Mykles romaner «Lasso rundt fru Luna» og «Sangen om den røde rubin».

INGEN FILMATISK EDELSTEN: Den kortvokste, mørke mazurka på sengekanten-helten Ole Søltoft spilte rollen som "den høye, vadefullaktige" Ask Burlefot.
INGEN FILMATISK EDELSTEN: Den kortvokste, mørke mazurka på sengekanten-helten Ole Søltoft spilte rollen som "den høye, vadefullaktige" Ask Burlefot. Vis mer

ETTER AT FILMEN ble sablet ned av et samlet kritikerkorps vinteren 1970, erklærte Agnar Mykle krig mot Danmark. I Dagbladet ga han nabolandet en frist til å mobilisere hæren, marinen og flyvåpenet. Samtidig satte han fram krav om et erstatningsbeløp på åtte millioner kroner for skjending av en av de to norske nasjonalhelligdommene, altså Mykles roman. Den andre er Nidarosdomen. Etter at Mykles danske kollega Klaus Rifbjerg stilte seg «betinget solidarisk» og bebudet at han kunne tenke seg å slåss under Mykles faner, satte Mykle på trykk følgende telegram til Rifbjerg i Dagbladet:

«TAKK FOR DIN BETINGEDE støtte til Norges krig mot Danmark. Stop. Som jo intet annet er enn krigen mellom det ekte og det uekte. Stop. Mellom lidenskapen og lunkenheten. Stop. Mellom det umulige og det likegyldige. Stop. Mellom kunsten og reklamen. Stop. Du har ikke sett filmen om den røde rubin. Stop. Gå og se den. Stop. Du vil få ditt livs nordiske rystelse. Stop. Du vil se et hull så dypt som Nidarosdomen. Stop. Du vil rygge tilbake. Stop. Du vil bli dansk avhopper. Stop. Du vil spise ditt danske pass. Stop. Du vil melde deg som frivillig til den norske hær. Stop. Velkommen. Stop. Også om du foretrekker marinen. Stop. Norges marine trenger offiserer som vet forskjell på en whisky-dunk og en torpedo. Stop. Du vil gjøre en rask og lysende karrière. Stop. Orlogskaptein med en gang. Stop. Efter to måneder opprykk til admiral. Stop. En dansk mann som admiral for den norske krigsflåte. Stop. Det er verdenshistorie. Stop. Ubetinget.»

MEN KRIGEN BLE ikke noe av. Mykle så filmen da den hadde premiere i Oslo. I en samtale med Dagbladet sier han at han avblåser krigen, på grunn av Ghita Nørbys «smilehull i overleppen». I et portrettintervju med Dagbladet i 2006 forsøker journalisten å komme inn på denne episoden. Men da blir Nørby påfallende stram i maska. Ikke har hun sett filmen og ikke husker hun det inntrufne. Reporteren tar seg inn og skifter tema. Klokelig nok, skal vi dømme etter podcasten som i disse dager ryster Danmark.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer