NOSTALGI: Den britiske plastleketøy-fabrikken Airfix ble et slags krigsindustrielt svar på Lego, med produksjon av byggesett for jagerfly, tanks og marinefartøy og samlinger med soldater i miniformat. I sine velmaktsdager solgte de 350 000 modeller av det britiske Spitfire-flyet i året.
NOSTALGI: Den britiske plastleketøy-fabrikken Airfix ble et slags krigsindustrielt svar på Lego, med produksjon av byggesett for jagerfly, tanks og marinefartøy og samlinger med soldater i miniformat. I sine velmaktsdager solgte de 350 000 modeller av det britiske Spitfire-flyet i året.Vis mer

Da Airfix forsynte gutterommene med jagerfly og soldater

Fargerik bok utgitt under merkelappen «militær nostalgi».

MAGASIN: For gutter som vokste opp på 1950- og 1960-tallet er det engelske varemerket Airfix omgitt med mystikk og lengsel.

Derfra kom byggesett med naturtro gjengivelser av flymodeller, kjente fra andre verdenskrig, dessuten krigsskip, tanks og andre kjøretøy. Tålmodige satt vi og limte sammen del for del. Deretter ble modellene malt i naturtro farger med bittesmå pensler og påklistret autentiske nasjonalitetsmerker.

Airfix solgte også soldater med utgangspunkt i historiske uniformer og situasjoner; alt fra Rommels ørkensoldater Churchills invasjonsstyrker. Disse ble lagd i størrelsesorden 72 ganger mindre enn i virkeligheten. De var knøttsmå, og velegnet til å rekonstruere store slag fra andre verdenskrig.

Vi stilte hærene opp på gulvet på barnerommene og sloss med papirkuler som ble kastet annenhver gang.

Mest fascinerende var det å henge flymodellene opp i taket, der de svevde i usynlige tråder over guttesenga; Spitfire, Stuka, Messerschmitt, Mitshubishi Zero, Mustang.

Avgjørende luftslag ble utkjempet i det drømmende halvlyset før man skulle sovne. En merkverdig form for svevende skjønnhet, med utgangspunkt i en grusomhet vi aldri hadde opplevd og som de voksne snakket minst mulig om.

Airfix er fortsatt i full sving. Forlaget Ares, spesialister på bøker og magasiner om krigen, har utgitt et tjukt hefte i den nystartede serien Militær Historisk Nostalgi, med tittelen «Airfix mobiliserer».

Heine Wang, en av de mange voksne som synes dette er fascinerende, har skrevet om Airfix-figurer fra perioden 1959-2014, en tekst omgitt av fargerike bilder av esker, soldater og andre figurer, fra cowboys til fotballspillere.

Og med en viten man i aller beste forstand må være en nerd for å ha tilegnet seg.

Full krig, med fredelige midler.