KOMMENTARER

Da Aksel Sandemose var sommervikar i Dagbladet

Og skrev om en dame som skjøt sin fjerde ektemann.

Oslo 19581010.
Forfatteren  Aksel Sandemose intervjues på restaurant.  Hans nye bok dette året er  "Varulven" .
Foto Aage Storløkken / SCANPIX
Oslo 19581010. Forfatteren Aksel Sandemose intervjues på restaurant. Hans nye bok dette året er "Varulven" . Foto Aage Storløkken / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Sommeren 1937 jobbet Aksel Sandemose (1899-1965) i Dagbladet i noen få sommeruker. Han skrev petiter, som vikar for Johan Borgen, alias Mumle Gåsegg, «mens Mumle er i Ytre Mongolia».

Dette står nevnt i en ny bok om Sandemose som er utgitt i Danmark, «Nye forbindelser - peijlinger i Aksel Sandemoses forfatterskab» (Attika Forlag), av poeten og Sandemose-forskeren Steen Andersen.

Et formidabelt verk, som gjennomgår sider ved forfatterskapet som vanligvis ikke blir viet så stor oppmerksomhet; de tilsynelatende bagatellene, de enormt mange småtekstene som virvler i kjølvannet etter den forbløffende aktive dikteren.

Steen Andersen gjennomgår en stor del av disse tekstene, som har stått på trykk i aviser, magasiner, ukeblad eller Sandemoses egne tidsskrifter, Fesjå og Årstidene. Mange av dem ender som noveller eller innskudd i kjente romaner.

Det dreier seg om selvbiografiske skisser, anekdoter, reiseskildringer, bokanmeldelser, tekster som omarbeides, eventuelt foredles ved seinere bruk.

For Sandemose-lesere er det et meget spennende detektivarbeid som følges. Andersen går også grundig igjennom de eksisterende Sandemose-biografiene og -monografiene og vurderer hvordan verket brukes som kilde til livet. Blant annet har han interessante og kritiske kommentarer til Jørgen Sandemoses makeløse bok «Flyktningen» (2004).

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer