Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Den offentlige samtale:

Da Amundsen krysset grensa fra faktabasert til useriøs innvandringsdebatt

En sentral Frp-politiker inntar rollen som sint, usensurert mann foran tastaturet. Det kan i verste fall bidra til radikalisering.

BURDE SENSURERT SEG: Per-Willy Amundsen brukte merkedagen 22. juli til å uttrykke at «folkevandringen fra muslimske land bør opphøre». Det er spesielt å bruke 22. juli til å uttrykke disse holdningene, skriver Amanda Schei. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
BURDE SENSURERT SEG: Per-Willy Amundsen brukte merkedagen 22. juli til å uttrykke at «folkevandringen fra muslimske land bør opphøre». Det er spesielt å bruke 22. juli til å uttrykke disse holdningene, skriver Amanda Schei. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange fikk seg nok en støkk da et Facebook-innlegg av tidligere justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) dukket opp på 7-årsdagen for terroren 22. juli. Amundsen brukte tilsynelatende anledningen til å kritisere venstresiden og uttrykke at «Vi må begrense innvandringen fra muslimske land til Norge og Europa» og «Jeg forbeholder meg retten til å ytre at folkevandringen fra muslimske land bør opphøre».

Frp presenterte ikke noe annet gjennom sosiale medier i forbindelse med merkedagen, så Amundsens budskap ble sittende. Hans budskap sto i sterk kontrast til det som ble delt fra samtlige av de andre partiene.

Det er helt naturlig at det er ulike meninger om innvandring i Norge, men det er forskjell på å diskutere tall og tiltak, og å regelrett si at en vil stenge ute en hel folkegruppe basert på deres religiøse tilhørighet. Det siste er skummelt.

Amundsen argumenterer som om det er et faktagrunnlag for å ønske en slik politikk, noe det ikke er. Han krysser dermed en grense fra faktabasert til useriøs debatt. Det er også spesielt å bruke 22. juli til å uttrykke disse holdningene. Amundsens ordvalg kan i verste fall bidra til radikalisering.

Amal Aden har tidligere skrevet om den radikaliserte «vanlige norske mannen», som sitter foran PC-en, er sint og sprer hat og fordommer. «Denne gruppen er verken ungdom eller muslimer, men etnisk norske middelaldrende menn. Du møter dem gjerne i kommentarfeltene på nettet og på Facebook. Mange er trolig vanlige samfunnsborgere som har blitt mer og mer radikalisert, ikke av islamister, men av islamofobe.»

Skråsikker karakterisering av andre basert på en kollektiv identitet bidrar til dehumanisering. Dette kan føre til en sterkere «oss mot dem»-følelse. Det er dette som førte til holocaust og det er denne tankegangen som driver enhver terrorist.

Motsatsen til dette er tanken om at alle mennesker har det samme menneskeverdet uavhengig av identitetstrekk. I utryddelsen av jøder stilte ikke drapsmennene spørsmål ved ofrenes menneskeverd – de var per definisjon ikke regnet som mennesker. Bytt ut muslim med jøde i Amundsens tekst, og du ser at dette ikke ser bra ut.

Som Utøya-overlevende, Per Anders Langerød, skrev i Aftenposten: «Når vi ikke lenger ser enkeltmennesket, men mennesker kun som medlem av grupper, er vi i samme idéunivers som lå bak innføringen av jødeparagrafen i Norge, lovbestemmelsen som nektet jøder adgang til riket.»

Terrorangrepet for sju år siden ble begått av en norsk mann, som over tid hadde blitt radikalisert, blant annet gjennom tvilsomme høyreekstreme nettsider – og han var besatt av konspirasjonsteorien om at islam og muslimer har en skjult agenda om å overta makten i Europa.

Gjennom kommentarfelt og alternative nettsteder som Document.no og Resett.no ser vi at denne konspirasjonsteorien fortsatt lever i beste velgående. Det er ikke gitt at Amundsen selv tror på konspirasjonen, men når han, som politiker i et regjeringsparti, spesifikt nevner muslimer som en folkegruppe vi ikke skal slippe til, er han med på å mate den. Det må gå an å sensurere seg litt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!