Da Benedikte (10) møtte Haakon (100)

Bare Jens Stoltenberg manglet. Men det gjorde ikke noe. For i går kveld stod de de to viktigste birolle-innehaverne fra «Oljeberget» i fokus. 10 år gamle Benedikte Tetlie, og 100 år gamle Haakon Lie.

- Hun var en blomst i hagen, sa Haakon Lie om Benediktes innsats på lerretet, etter at begge hadde sett festpremieren i Oslo i går kveld.

Det skiller 90 år mellom Ap-general Haakon og Benedikte fra Mehamn, som knytter sammen gammel og ny tid i Aslaug Holms filmatiske visjon om oljenasjonen Norge.

Fikk slag før Jens-besøk

Regissør Holm hadde invitert Benedikte fra Mehamn i Finnmark, til hovedstaden med foreldrene for gårdagens festpremiere. I «Oljeberget» deltar tiåringen i fem praktfulle sekvenser, med sine barnlige betraktninger .

Til Klingenberg kino kom også Haakon Lie, som i en av filmens nøkkelscener gir kraft og inspirasjon til Jens Stoltenberg foran valgkampen. Aslaug Holm var film-flue på veggen ved Vikersund kurbad, der Haakon Lie fra sykesenga manet statsministerkandidaten til kamp om de unge velgerne.

Etter filmen, før datterdatteren Lene Li Dragland kjørte ham hjem til Ulvøya, sa Haakon Lie til Dagbladet:

- Jeg var veldig sjuk da de filmet den scenen. Og jeg ante ikke at de kom med kamera. Jeg hadde hatt et lettere slag, og i dagene før Jens kom på besøk hallusinerte jeg jevnlig.

- Det kan man ikke se av filmen?

FILMSTJERNER: De var filmstjerner for en kveld, 100 år gamle Haakon Lie og 10 år gamle Benedikte Tetlie, her sammen med regissør Aslaug Holm på Klingenberg kino i Oslo i går kveld. Haakon og Benedikte har de to viktigste (og beste) birollene i «Oljeberget», filmen om Jens Stoltenberg. Foto: Frank Karlsen
FILMSTJERNER: De var filmstjerner for en kveld, 100 år gamle Haakon Lie og 10 år gamle Benedikte Tetlie, her sammen med regissør Aslaug Holm på Klingenberg kino i Oslo i går kveld. Haakon og Benedikte har de to viktigste (og beste) birollene i «Oljeberget», filmen om Jens Stoltenberg. Foto: Frank Karlsen Vis mer

- Nei det gikk vel greit, sa Lie, som er frisk igjen nå. I september fyller han 101 år. Han likte «Oljeberget» svært godt:

- Anmelderne mente den kunne vært kappet ned, leste jeg. Men det skjønner jeg ikke. Filmen er overraskende god og ikke ett minutt for lang.

Var lei seg, ble glad

Regissør Aslaug Holm hadde en følelse av at Haakon Lie virkelig ville inspirere Jens foran valgkampen, og at han derfor presset seg selv til å gjennomføre samtalen som hun ble med for å filme.

- Haakon har jo ordet i sin makt. Sånn sett blir han en inspirerende stemme i filmen. Akkurat som Benedikte er det, mente Holm i går kveld.

Og tiåringen sjøl? Hun syntes det var leit ikke å være på filmfestivalen i Tromsø forrige uke. Da satt hun hjemme i Mehamn, og dagen etter leste hun i Dagbladet at det som rørte statsministeren mest med filmen, var nettopp jenta fra Mehamn.

- Jeg var litt lei meg da. Men så fikk pappa telefon, med invitasjon om å komme til Oslo. Da ble jeg glad, sa Benedikte i går.

- Hun ble mer enn glad. Hun ropte til meg: «Mamma, vi skal til Oslo! Og kanskje bo på Plaza!», la en kjempestolt mamma Inger til.

På kino om ett år?

- Benedikte, vet du hvem Haakon Lie er?

- Nei. Men jeg kjente ham igjen i filmen. Han er sikkert en gammel statsminister, tippet tiåringen.

Det er uklart når en av filmens 15 kino-kopier omsider når fiskeværet Mehamn. Eller iallfall nabobygda Kjøllefjord, der de fortsatt har en kinomaskinist. Ifølge pappa Odd-Einar kan det ta drøyt ett år før «Oljeberget» når småstedene i Finnmark. Kanskje går det kortere tid denne gang, siden så mye av filmen utspiller seg her. Filmdistributørene jobber visstnok med saken...

- Benedikte, hva var det beste med «Oljeberget» synes du?

- Det artigste som jeg var med på, var da jeg sa hva folk er født til.

- Fornøyd med egen innsats?

- Ja, det ble fint. Jeg var jo med fem ganger. Men resten av filmen var bra den også, mente Benedikte Tetlie.