HØYTID: Den årlige tysk-amerikanske festivalen i Berlin fikk bred pressedekning, ikke minst ved åpningen av den historiske amerikanske landsbyen. I 1967 kunne de tyske arbeiderne overrekke den amerikanske hærens arrangementssjef nøkkelen til et gjenskapt St. Augustine, Florida, grunnlagt av spanjoler i 1565 og USAs eldste vedvarende europeiske bosetting. FOTO: NTB SCANPIX
HØYTID: Den årlige tysk-amerikanske festivalen i Berlin fikk bred pressedekning, ikke minst ved åpningen av den historiske amerikanske landsbyen. I 1967 kunne de tyske arbeiderne overrekke den amerikanske hærens arrangementssjef nøkkelen til et gjenskapt St. Augustine, Florida, grunnlagt av spanjoler i 1565 og USAs eldste vedvarende europeiske bosetting. FOTO: NTB SCANPIXVis mer

Da Berlinmuren ble reist, sendte USA rollefigurer fra Det ville vesten for å underholde og berolige Vest-Berlin

Det viste seg at for tyskerne var skurkene like amerikanske som heltene.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Sent i juli 1961, knapt tre uker før DDRs ledere ga ordren om bygging av Berlinmuren, talte president John F. Kennedy til USAs befolkning om Berlins plass i det spente forholdet til Sovjetunionen.

«Krigens og diplomatiets gang etterlot i 1945 det frie folket i Vest-Berlin 110 miles på innsiden av jernteppet«, sa Kennedy, og forklarte at ingen mengde av trusler eller praktiske kjepper i hjulene kunne få de vestlige landene til å gi etter. «Frihetens truede grense løper gjennom det delte Berlin.»

Fire dager etter talen åpnet US Army den første av det som skulle bli en lang rekke årlige sommerfestivaler i den delte byen. Hundretusener av Vest-Berlins to millioner innbyggere lot seg lokke av karuseller, tivolimoro, kulturprogram og spesialbygde westernomgivelser. Lokale myndigheter og de om lag 6000 amerikanerne i byen delte på arrangørpliktene.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.(*Ukepris er 55 kr/uke)
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn