Da Berlusconi fikk et «nei» rett i fleisen

«Ridderen» Silvio Berlusconi gikk på et så fryktelig nederlag i Senatet i Italia onsdag at han måtte stemme mot sitt eget ønske om å felle landets regjering.

YDMYKENDE:  Tidligere statsminister Silvio Berlusconi plagdes i Senatets møte om tillit til statsminister Enrico Letta, som han hadde lovt å felle, men som han måtte stemme for å støtte. Han måtte gjøre kuvending etter et opprør i sitt eget parti. Foto: REUTERS / Scanpix / Tony Gentile
YDMYKENDE: Tidligere statsminister Silvio Berlusconi plagdes i Senatets møte om tillit til statsminister Enrico Letta, som han hadde lovt å felle, men som han måtte stemme for å støtte. Han måtte gjøre kuvending etter et opprør i sitt eget parti. Foto: REUTERS / Scanpix / Tony GentileVis mer
Kommentar

De italienske avisene, med unntak av de som eies av ham, er ikke nådige i sine kommentarer over den opptredenen som Silvio Berlusconi, landets tidligere statsminister, oppviste i Senatet onsdag formiddag. Der ble han tvunget av sitt instinkt for å overleve politisk til å stemme for tillit til statsminister Enrico Letta.

Sist helg lovte han å felle Lettas regjering. Det utløste et omfattende opprør i hans eget parti, Frihetens Folk (PdL). Også hans antatte stedfortreder, Angelino Alfano, visestatsminister, innenriksminister og generalsekretær i partiet, sluttet seg til de indre opprørerne. Alfano var hans trofaste justisminister, som skrev lover skreddersydd for å la Berlusconi slippe unna rettsvesenet. Men de viste seg å være grunnlovsstridige og ble opphevet av Grunnlovsdomstolen.

Når Alfano svikter Berlusconi er det et tegn på «Ridderen»s tapte makt og ære. «En hel verden faller sammen», skriver avisa La Repubblica, og sikter til Berlusconis politiske verden.

Helt til det siste lot Berlusconi det være uklart hva han ville stemme i Senatet, enten mot eller for tillit til statsminister Letta; nokså absurd når han tre dager før hadde lovt å felle ham. Han ville «lytte til hva Letta har å si», sa han til journalistene i Palazza Madama, før han gikk inn i salen - provoserende - midt i statsministerens tale.

Da Berlusconi underveis forsto hvor mange avhoppere fra hans eget parti som kom til å stemme for tillit til Letta, og dermed svikte ham, foretok han ei brå kuvending. Han innså at han ikke kunne vinne og bestemte seg for å ikke tape. Man skal leite lenge etter en bedre politisk værhane enn Berlusconi.

Salen i Palazzo Madama, hvor Senatet holder hus i Roma, var uvanlig stille da Berlusconi tok ordet.

- Vi har bestemt oss for å gi regjeringa tillit, ikke uten indre uenighet, sa Berlusconi, med en enorm underdrivelse.

Det var de andre i partiet som hadde bestemt dette, og partiet var i ferd med å sprekke, begge deler for første gang. Og når han sa «vi», talte han ikke lenger på vegne av sitt parti, men et mindretall i partiet, som han hittil har styrt eneveldig. Flertallet i partiet hadde talt for seg sjøl, mot sjefen.

«Roma opplever for første gang siste akt av den politiske historien til Silvio Berlusconi, som for første gang har møtt noen som sier «nei» til ham», heter det i en drepende kommentar i den konservative avisa La Stampa.

«Det er utrolig  at Alfano, en ekte skapning av Berlusconi, vil ofre sitt forbilde», lyder det i avisa Il Messagero.

«Et parti som nekter å følge sin sjef i hans ødeleggende raseri», skriver Il Fatto Quotidiano, som morer seg med å sammenlikne med det store slaveopprøret i antikken. «Det er Spartakus og slavenes opprør», skriver avisa. Berlusconi har aldri hatt vanlige medlemmer i sitt politiske parti, de har vært ansatte, eller politiske «slaver», om man vil.

Men Berlusconi har lidd mange politiske nederlag tidligere, og han har reist seg fra alle, han har mange liv. Dette er imidlertid første gang han er felt av sine egne.

Nå er han 77 år, som han fylte idet han i helga kunngjorde sitt ønske om å felle Letta. Og til fredag skal en komite i Senatet drøfte om Berlusconi skal kastes ut derfra. Han er dømt til fire års fengsel for storstilt skattesvindel. Da skal loven straffe ham med å miste vervet som folkevalgt og gi ham seks års forbud mot å stille til valg.

Senatet tolker og håndhever denne loven. Det er sitt politiske liv Berlusconi kjemper for.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.