Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Knivdrapet i Vadsø:

Da bildet av Håvard havnet i avisen denne uken, kjente jeg ham igjen. Vadsø er en liten by

Vadsø er en liten by, men hjertet er stort.

DREPT: Håvard Pedersen (18) fra Vadsø ble knivdrept 14. juli. Vadsø er en liten by, skriver artikkelforfatter. Foto: Privat.
DREPT: Håvard Pedersen (18) fra Vadsø ble knivdrept 14. juli. Vadsø er en liten by, skriver artikkelforfatter. Foto: Privat. Vis mer
Meninger

Vadsø er en liten by. Mindre kommer den kanskje til å bli fremover. Hvem vet? Men det er ikke slik at alle kjenner alle likevel. Jeg kjente for eksempel ikke den drepte Håvard Pedersen, men Vadsø er likevel en liten by. Jeg visste hvem han var. Fordi han jobbet på Coop. Der handler vi flere ganger i uken. «Vår» matbutikk.

Da bildet av Håvard havnet i avisen denne uken, kjente jeg ham igjen. Vadsø er en liten by.

Ketil Steigen
Ketil Steigen Vis mer

Siste uken før ferien jobbet jeg mot klokken for å få satt båten min i stand før jeg dro. Da jeg så bildet av Håvard, skjønte jeg at det var han som hadde solgt meg skrape, primer, bunnsmøring, rull, pensel og maskeringstape. Noen dager etter dro jeg på ferie.

Neste gang jeg så ham, var i avisen. I en verst tenkelig sak. Det minnet meg med en gang om Utøya. Grunnen er enkel. En av de drepte der arbeidet i en av guttene mine sin barnehage. Jeg kjente ikke henne heller, men siste dag før ferien i 2011 hentet jeg guttungen, og hun ønsket oss god ferie.

Noen uker etter, mens vi var sørpå, dukket hun opp i avisen. I en verst tenkelig sak. Vadsø er en liten by, vi kjenner ikke alle, men vi vet hvem de er.

I sommer var det en ung afghansk asylsøker som ble siktet for drap, på Utøya var det en blond mann fra Frogner. Sånn er det. Og selv om nettet har kokt over med hat mange steder, vet jeg at i Vadsø, der står vi sammen også i denne situasjonen. Som vi gjorde det i 2011. Hva annet kan vi gjøre?

Jeg ser et innlegg i dag på «Oppslagstavla i Vadsø» som oppfordrer oss til å handle på Coop fremover, og på den internasjonale matforretningen vi har her i byen. Den holdningen er Vadsø slik jeg kjenner den.

Den holdningen er det som gjør at Marit og jeg bor her med våre tre barn. Vi skulle egentlig bare være her i ett år, men nå har det blitt ni. Ni gode år.

Så skal drapsmannen få sin reaksjon, og familien til Håvard Pedersen all den kjærlighet og omsorg en liten by kan gi dem.

Vadsø er en liten by, men det er en internasjonal by. I min yngste sønn sin barnehage finnes det barn fra hele verden. På skolene til mine to andre sønner likeså. Dette beriker oss, men det utfordrer oss også. Det må vi ta på alvor.

Og det gjør vi. Men vi skal aldri komme dit at en persons handlinger skal kaste hat over hele folkegrupper. Ikke her i Vadsø. Vadsø er en liten by, men hjertet er stort.