Da Bjørn Ingvaldsen var ni år, snublet han over tyveriutbyttet fra den lokale banken

- Men mamma sa vi ikke kunne ringe politiet, for tenk om det ikke var disse nyinnflyttede unge mennene i nabohuset som sto bak?

MØRK FORHISTORIE: Barne - og ungdomsbokforfatter Bjørn Ingvaldsen hadde en far som stjal. Det endte med Nordisk Råd-nominasjon for boka «Far din» før jul. Foto: Erik Norrud
MØRK FORHISTORIE: Barne - og ungdomsbokforfatter Bjørn Ingvaldsen hadde en far som stjal. Det endte med Nordisk Råd-nominasjon for boka «Far din» før jul. Foto: Erik Norrud Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Året var 1971. Barnebokforfatter Bjørn Ingvaldsen var ni år, på sommerferie hos besteforeldrene i Eidfjord i Hardanger, og overbevist om at han hadde oppklart et ran.

- Noen hadde brutt seg inn den lokale banken og rømt av gårde med alle myntene - sedlene fikk de ikke tak i - og dette var det eneste folk i Eidfjord snakket om. Like ved huset til besteforeldrene mine lå det ei steinrøys som nabogutten og jeg pleide å klatre i. En dag fant vi dungevis med tiøringer mellom steinene. Neve på neve, sikkert hundre kroner til sammen, og det var nesten bare én plass de kunne stamme fra, for tiøringene var skinnende nye og blanke. Men mamma sa vi ikke kunne ringe politiet, for tenk om det ikke var disse nyinnflyttede unge mennene i nabohuset som sto bak? Da ville vi jo bare ha ødelagt sommerferien for dem?

Har du en aID-konto? Logg inn her
Du kan nå betale med

Med Dagbladet Pluss kan du dykke ned i en verden av eksklusivt innhold som berører, beriker og begeistrer

Kom tett på de sterke historiene. Bli med på innsiden og bak fasaden. Ta gode valg i hverdagen ved hjelp av våre tips, tester og guider.

29,-

1 uke

(Fornyes automatisk til 29,-/uke)

79,-

1 måned

(Fornyes automatisk til 79,-/måned)
Billigst

179,-

3 måneder

(Fornyes automatisk til 179,-/kvartal)

Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:
ArtboardCreated with Sketch.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer