MØRK FORHISTORIE: Barne - og ungdomsbokforfatter Bjørn Ingvaldsen hadde en far som stjal. Det endte med Nordisk Råd-nominasjon for boka «Far din» før jul. Foto: Erik Norrud
MØRK FORHISTORIE: Barne - og ungdomsbokforfatter Bjørn Ingvaldsen hadde en far som stjal. Det endte med Nordisk Råd-nominasjon for boka «Far din» før jul. Foto: Erik NorrudVis mer

Da Bjørn Ingvaldsen var ni år, snublet han over tyveriutbyttet fra den lokale banken

- Men mamma sa vi ikke kunne ringe politiet, for tenk om det ikke var disse nyinnflyttede unge mennene i nabohuset som sto bak?

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Året var 1971. Barnebokforfatter Bjørn Ingvaldsen var ni år, på sommerferie hos besteforeldrene i Eidfjord i Hardanger, og overbevist om at han hadde oppklart et ran.

- Noen hadde brutt seg inn den lokale banken og rømt av gårde med alle myntene - sedlene fikk de ikke tak i - og dette var det eneste folk i Eidfjord snakket om. Like ved huset til besteforeldrene mine lå det ei steinrøys som nabogutten og jeg pleide å klatre i. En dag fant vi dungevis med tiøringer mellom steinene. Neve på neve, sikkert hundre kroner til sammen, og det var nesten bare én plass de kunne stamme fra, for tiøringene var skinnende nye og blanke. Men mamma sa vi ikke kunne ringe politiet, for tenk om det ikke var disse nyinnflyttede unge mennene i nabohuset som sto bak? Da ville vi jo bare ha ødelagt sommerferien for dem?

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn