Da Camilla Collett tok opp kampen mot Bjørnstjerne Bjørnson

I Camilla Colletts øyne var Bjørnson en patriark som hensynsløst angrep all åndelig selvstendighet hos kvinner uten mot til å stå til ansvar.

FEMINIST: I kampen for kvinners rettigheter gikk Camilla Collett til angrep på autoriteter. Det førte til strid og uvennskap. Foto: NTB SCANPIX
FEMINIST: I kampen for kvinners rettigheter gikk Camilla Collett til angrep på autoriteter. Det førte til strid og uvennskap. Foto: NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mandag 18. november 1867 mottok Camilla Collett et brev fra direktøren for Gyldendal Forlag i København, Frederik Hegel. Hun må ha vært spent da hun åpnet det. En drøy uke tidligere hadde den mektige forleggeren omsider tilbudt seg å utgi hennes bok Sidste Blade. Nå diskuterte de noen detaljer i kontrakten. Da hun begynte å lese skjønte hun at brevet var skrevet på oppfordring fra Bjørnstjerne Bjørnson. Det handlet ikke om hennes bok. Det var et trusselbrev.

Du kan nå betale med

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer