ENDRER ARGUMENTENE: Argumentene for å avslå autorasjonssøknader fra psykologutdanning i Ungarn har endret seg en rekke ganger. Når det ene argumentet blir motbevist, finner direktoratet fram et nytt, skriver innsenderen.
ENDRER ARGUMENTENE: Argumentene for å avslå autorasjonssøknader fra psykologutdanning i Ungarn har endret seg en rekke ganger. Når det ene argumentet blir motbevist, finner direktoratet fram et nytt, skriver innsenderen.Vis mer

Debatt: Psykologutdanning

Da de var ferdige med fem års studier, fikk de avslag. Forutsigbart?

Bare en ting er forutsigbart i Helsedirektoratets behandling av utenlandske søkere: Den er uforutsigbar.

Meninger

Anne Farseth, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, skriver i Dagbladet 18. desember at den første norske autorisasjonssøkeren fra ELTE kom i 2008. Dokumenter Psykologiforbundet sitter på, viser at det var norske søkere i flere år før dette. Ungarske søkere med denne utdanningen, ble godkjent så tidlig som på 90-tallet.

Videre sier Farseth at forutsigbarhet for utenlandsstudenter ligger i at «de velger en utdanning som gir rett til yrkesutøvelse».

Selv om noen utdanningsløp er mer forutsigbare enn andre, må det være lov å etterspørre en viss forutsigbarhet fra autorisasjonskontoret som Farseth leder. Forutsigbarhet forutsetter tydelige svar. En kjapp gjennomgang av Helsedirektoratets behandling av ELTE-saken peker mot alt annet enn forutsigbarhet.

Da studenter søkte seg inn på ELTE, tilbake i 2010, ringte enkelte til autorisasjonskontoret for å høre om utdanningen ble godkjent i Norge. Saksbehandleren sa at «ja, den har blitt godkjent før, så du må bare huske å velge den kliniske mastergraden så skal det gå fint».

Da de var ferdige med fem års studier, fikk de avslag. Forutsigbart?

Begrunnelsen for avslaget var at de hadde for få studiepoeng innen kliniske fag. Da studenter neste år tok flere kliniske fag enn det som kreves, endret Helsedirektoratet begrunnelsen for avslaget. Forutsigbart?

Et annet avslagsgrunnlag var at utdanningen ikke var lovregulert. Da dette ble motbevist, endret de igjen begrunnelse. Søkerne var nå utdannet til et annet yrke. Forutsigbart?

Danmark har vurdert den ungarske utdanningen helt jevngod med sin egen. Studenter med dansk utdanning godkjennes problemfritt i Norge. De med ungarsk utdanning godkjennes ikke i Norge. Forutsigbart?

Samtlige har valgt den kliniske mastergraden i Ungarn, og fulgt anbefalingene fra helsemyndighetene. Likevel sitter det 84 studenter igjen i Budapest som ikke får tilbud om en løsning på situasjonen sin, etter å ha brukt flere år og hundretusener av kroner. Konsekvensene av Helsedirektoratets rot må studentene selv ta. Dette er urimelig, og ikke særlig forutsigbart.

Argumentene for å avslå søknader fra Ungarn har altså endret seg en rekke ganger i prosessen. Når det ene argumentet blir motbevist, finner direktoratet fram et nytt. Det ene argumentet motsier det andre. Og sånn fortsetter det.

Psykologiforbundet får mange henvendelser fra unge mennesker som vurderer å studere klinisk psykologi i utlandet. Med den uholdbare praksisen Helsedirektoratet fører i dag, kan vi ikke anbefale noen å gjøre dette. Det ville være å legge framtida til unge mennesker i hendene på folk som spiller bingo med reglene; det er en fullstendig mangel på forutsigbarhet, og dette bør politikerne gjøre noe med dersom de er seriøse i sitt ønske om å øke studentmobiliteten.

Bare en ting er forutsigbart i Helsedirektoratets behandling av utenlandske søkere: Den er uforutsigbar.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.