Da den gamle krimhelten så seg og selveste Derrick på på utstilling, slo han til

«Harry Klein» møtte norsk kunstner.

ARENDAL/OSLO (Dagbladet): Nylig besøkte den tyske skuespilleren Fritz Wepper Norge i forbindelse med kortfilm «Gamle venner», som han medvirker i.

Møte med en krimhelt Han skulle møte kunstneren Daniel Østvold i Oslo, men pga. forsinkelser, dro han rett til Arendal og filmpremiere. Men det forhindret ikke kunstneren «å ta opp forfølgelsen» og møtte en av sine stor krimhelter.

- Da tok jeg like godt med meg skulpturene og dro til Arendal og fikk møtt Fritz Wepper og overrakt ham dem, sier Østvold.

- Det startet med at jeg stilte ut noen Derrick-skulpturer på Galleri Gamle Oslo i desember/januar. Skuespilleren Knut Walle besøkte utstillingen og informerte Fritz Wepper, som spilte Harry Klein i «Derrick»-serien. Wepper reagerte positivt og holdt av to av skulpturene, sier Østvold.

Opptatt av «Derrick» Kunstneren har i mange år vært opptatt av de to tyske krimheltene, og har laget flere bilder og skulpturer av dem.

- Det ble et spesielt og hyggelig møte.

- Jeg har alltid vært opptatt av Derrick, som ble produsert fra 1978 til 1994, og går i reprise nå. Gjensynet på tv resulterte i en serie nye skulpturer og malerier hvor jeg fokuserer på kjemien mellom de to hovedkarakterene, Stefan Derrick og Harry Klein.

Filmatisk atmosfære Daniel Østvold mener den unike kjemien mellom skuespillerne Horst Tappert og Fritz Wepper er nøkkelen til seriens suksess. Han mener den kan sammenliknes med spenningen mellom hovedpersonene i store rockband, som Jagger og Richards i Rolling Stones eller Ray og Dave Davies i The Kinks.

FANT TONEN: - Vi fant tonen, Fritz Wepper (t.h.) og jeg. Han viste seg å være en imøtekommende og kunnskapsrik kar, med mange anekdoter og fortellinger på lager - her sammen med skuespiller Knut Walle i «Gamle venner», sier Daniel Østvold i midten. Foto privat
DERRICK-OPPHENG: Kunstneren Daniel Østvold innrømmer å ha et oppheng på den gamle, klassiske krimserien «Derrick», og har malt og laget skulpturer av sine helter. Foto: Anders Grønneberg
KJEMIEN: Daniel Østvold er opptatt av å formidle kjemien mellom de to legendariske tyske krimetterforskerne fra tv-serien «Derrick». Foto: Anders Grønneberg
MALERI OG SKULPTUR: Dette skulpturmotivet er det samme som det runde maleriet. Foto: Anders Grønneberg
SIRKELRUNDT: Her har kunsternen valgt å male et motiv av en skulptur. Foto: Anders Grønneberg
DRAP: Dette drapet på en kvinne er hentet fra en av de nærmere 300 episodene som er blitt spilt inn. Foto: Anders Grønneberg
DUSE FAGER: Daniel Østvold maler i duse farger. Foto: Anders Grønneberg
VARIASJON: Daniel Østvold liker variasjoner og velger å male på forskjellige materialer - her ser vi hans helter malt på tre. Foto: Anders Grønneberg

- Jeg forsøker også å gi skulpturene og maleriene en filmatisk atmosfære uten å dokumentere eller illustrere Derrick-serien på direkte vis.

- Fritz Wepper poengterte nettopp dette. Han satte pris på at arbeidene mine er frie tolkninger. Wepper mener at det handler om et renessansepreget prosjekt, hvor arbeidsprosessen går ut på å gjenoppdage serien fra en ny vinkel.

GAMLE HELTER: Fritz Wepper og Horst Tappert, bedre kjent som Stefan Derrick og Harry Klein. Foto: Scanpix
GAMLE HELTER: Fritz Wepper og Horst Tappert, bedre kjent som Stefan Derrick og Harry Klein. Foto: Scanpix Vis mer