Da den kalde krigen ble global

Etter Korea-krigen påtok USA seg rollen som internasjonal politimann, og det ble en nær sammenheng mellom utviklingen i vest og øst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Overlegne nordkoreanske styrker gikk den 25. juni 1950 til angrep over den 38. breddegrad, som var demarkasjonslinjen mellom den sovjetiskkontrollerte og den amerikanskkontrollerte delen av halvøya. Både de sovjetiske og de amerikanske tropper var på dette tidspunkt trukket ut, og det var meningen at det skulle arrangeres frie valg med sikte på en samling av landet.

Nord-Koreas leder, Kim Il Sung, var imidlertid ikke innstilt på å avvente resultatet av valg under internasjonal kontroll, men bearbeidet i lengre tid Josef Stalin for å få denne til å gi grønt lys for et angrep på Sør-Korea. Sovjet h adde forsynt Nord-Korea med omfattende militært utstyr og bidratt med militære rådgivere.

Sør-Korea, derimot, var i dårlig forfatning militært sett og fremsto derfor som et lett bytte for angriperne fra nord. Stalin var for så vidt ikke i tvil om at et angrep isolert sett kunne lykkes. Men som den forsiktige general han var, så han muligheten for at USA ville intervenere.

Sovjet hadde imidlertid beholdt det meste av sin militære slagkraft etter den 2. verdenskrig, mens USA hadde demobilisert. Sovjet var dessuten også blitt en atommakt. En uttalelse av utenriksminister Dean Acheson om at man ikke betraktet Korea som strategisk viktig og at landet derfor ikke var med i den amerikanske forsvarsplanleggingen for Det fjerne østen, fikk imidlertid Stalin til å glemme sin forsiktighet, og han gikk med på Kim Il Sungs angrepsplaner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer