AKTUELL: Mary Beard (62) er en kjent og respektert britisk historieprofessor, feminist og mediepersonlighet som nå er aktuell i Norge med boken Kvinner &amp; Makt – Et manifest på Cappelen Damm. På BBC vises nå serien Civilisations, der hun medvirker sammen med David Olusoga og Simon Schama.<br>Foto: NTB Scanpix
AKTUELL: Mary Beard (62) er en kjent og respektert britisk historieprofessor, feminist og mediepersonlighet som nå er aktuell i Norge med boken Kvinner & Makt – Et manifest på Cappelen Damm. På BBC vises nå serien Civilisations, der hun medvirker sammen med David Olusoga og Simon Schama.
Foto: NTB ScanpixVis mer

Da det glapp for Mary Beard, fikk hun en skyllebøtte som flere burde trekke lærdom av

Nå aktuell med bok.

En gang da jeg-personen i Nick Hornbys bok «Tribunefeber» (Fever Pitch 1992) er og ser sitt kjære Arsenal, gjør en av lagets svarte stjerner ei grov tabbe, og Nick øyner en blodfan i bar overkropp rett bak som reiser seg for å brøle noen gloser. På dette tidspunkt var engelsk fotball fremdeles en arbeiderklassesport, men glasstaket var i ferd med å sprenges for de anglo-afrikanske spillerne, så rasistiske tilrop var ikke lenger akseptert.

Hornby føler seg imidlertid ikke trygg, og tærne hans krøller seg nervøst i det hooliganen åpner munnen. Men til alt hell kom det ikke noe «b-ord» («n-ordet» var allerede blitt avleggs), og spilleren slapp unna med å bli kalt «you c*nt», og ikke det langt verre «you bl**k c*nt». Heldigvis var det ingen kvinner på britiske tribuner på den tiden (vi kan ane grunnen), men nå er jo dette blitt underholdning for middelklassefamilier, så vi må langt nedover i divisjonene for å høre skikkelig bannskap.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet på PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris, og løper til du sier opp.
  • Ordinære priser: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729,-

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn