Da diktaturets mørke la seg over Spania

Åtti år etter at borgerkrigen sluttet er den fremdeles et nasjonalt traume.

DIKTATORENS TRIUMFFERD: Francisco Franco hilser sine tilhengere i Barcelona i mars 1939 etter republikanernes kapitulasjon tidligere på året. Foto: NTB Scanpix
DIKTATORENS TRIUMFFERD: Francisco Franco hilser sine tilhengere i Barcelona i mars 1939 etter republikanernes kapitulasjon tidligere på året. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

«I dag er den røde hæren fanget og avvæpnet, og de nasjonale troppene har nådd sine siste militære mål. Krigen er over.»

1. april 1939 ble denne korte meldinga sendt ut fra hovedkvarteret til Spanias nasjonalisthær i Burgos, undertegnet «Generalísimo Franco». Spanias ytre høyrediktatur, som skulle vare i 36 år, var et faktum.

DENNE KUNNGJØRINGEN som i utgangspunktet var håndskrevet av en kraftig forkjølet Franco var belemret med flere ortografiske feil, men den korrigerte maskinskrevne versjonen er i dag ett av Spanias viktigste, men også ett av de mest traumatiske dokumentene i landets historie. Europas nazister og fascister gledet seg. Franco fikk hyllesttelegrammer både fra Adolf Hitler i Tyskland og Benito Mussolini i Italia. Den svært kontroversielle paven i Roma, Pius XII, sendte følgende telegram til Burgos:

Du kan nå betale med

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer