KOMMENTARER

«En muslimsk mors kamp»:

Da døtrene ble kritisert for å være for norske, plasserte mannen både dem og henne i Pakistan

69 år og skamløs.

FEMINIST: Azra Gilanis bok er et sterkt rørende og brennende engasjert innlegg i debatten om integrering og sosial kontroll. Her med sine to eldste døtre. Foto: Faksimile fra bokas forside. Vigmostad & Bjørke
FEMINIST: Azra Gilanis bok er et sterkt rørende og brennende engasjert innlegg i debatten om integrering og sosial kontroll. Her med sine to eldste døtre. Foto: Faksimile fra bokas forside. Vigmostad & Bjørke Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

I 1971 skjøt arbeidsinnvandringen fra Pakistan til Norge fart, fordi Danmark hadde innført innvandringsstopp. 21 år gamle Azra Gilani kom til Fornebu i februar og så snø for første gang. 47 år seinere forteller hun nå sin historie, gjennom selvbiografien «En muslimsk mors kamp», diktert til sin yngste datter Maria. Resultatet er en sterk, personlig og viktig skildring fra en av de første pakistanske arbeidsinnvandrerne til Norge. Som alle enkeltpersoners fortellinger er Gilanis unik, men som alle virkelig gode historier er den er egnet til å kaste lys over kulturelle fenomener og mekanismer som er gyldige for flere enn henne selv.

«Izzat», som betyr ære, og «skamløs» er ord som fra før er introdusert i den brede debatten. Vi vet at begrepene eksisterer i flere minoritetsmiljøer og at mange unge kjemper for å bryte med det de medfører av sosial kontroll. Gilani fyller ordene med innhold, når hun konkret og personlig beskriver hvordan æresbegrepet har rammet henne i det norsk-pakistanske miljøet. Da døtrene hennes ble kritisert for å kle og oppføre seg «for norske», valgte mannen å plassere både dem og henne hos hans foreldre i Pakistan. Først flere år og to barn seinere fikk hun døtrene tilbake til Norge.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer