Påskelabyrinten:

Da Emil (27) hørte navnet på konkurrenten, ble han overrasket

Emil André Erstad møtte sin egen lærer i «Påskelabyrinten»-finalen. Men det var svigerfar til slutt reddet dagen.

TEAM: Emil Andre Erstad sammen med svigerfar Øyvind Kleven. Erstad er for anledningen kledd i svigerfars påskelabyrint-tskjorte fra 2004. Foto: Privat
TEAM: Emil Andre Erstad sammen med svigerfar Øyvind Kleven. Erstad er for anledningen kledd i svigerfars påskelabyrint-tskjorte fra 2004. Foto: PrivatVis mer

Like sikkert som at jul og påske kommer hvert år, er Viggo Valles radioprogram «Påskelabyrinten» på NRK P1. Etter ei spenningsfylt uke der mange har forsøkt å knekke Valles finurlige påskenøtter, har reisen kommet til veis ende.

Møtte læreren i finalen

Lørdag formiddag gikk finalen av stabelen. De tre som hadde kvalifisert seg til den siste etappen av labyrinten var Emil André Erstad, Anne Therese Seppola og Lars Andre Andersen. For to av dem ble det en artig gjenforening.

T-skjorta: Med t-skjorta til svigerfar fra 2004 på, i håp om at den skulle gi «det lille ekstra». Svigerfar kom imidlertid aldri til finalen selv. Foto: Privat
T-skjorta: Med t-skjorta til svigerfar fra 2004 på, i håp om at den skulle gi «det lille ekstra». Svigerfar kom imidlertid aldri til finalen selv. Foto: Privat Vis mer

- Jeg synes det var noe kjent med navnet Lars Andre Andersen. Da jeg søkte det opp rett før konkurransen, så jeg at jeg hadde hatt ham som lærer da jeg gikk på toppidrettslinja på Tertnes videregående, forteller Emil André Erstad til Dagbladet.

Psst! Hvis du ikke hørte «Påskelabyrinten», bør du kanskje høre på programmet før du leser videre, og får vite hvem som vant årets konkurranse.

Ikledd svigerfars «Påskelabyrinten»-tskjorte fra 2004, og med hjelp fra både ham og quizlaget «Den ekte verdikommisjonen», klarte Erstad å ta seg helt til topps i finalen. Det skjedde imidlertid ikke uten litt dramatikk.

Svigerfar reddet dagen

På det aller siste spørsmålet fikk Erstad et spørsmål som tok ham til John F. Kennedy Space Center i Florida. Hva var egentlig navnet på den lille halvøya utskytningen fant sted?

- Jeg hadde lest meg grundig opp på rakettutskytningen til Apollo 11, og visste at Kennedy Space Center ligger på Merritt Island i Florida. Da jeg ga Viggo Valle alle opplysningene jeg hadde, og som jeg visste var riktig, og han fremdeles sa at det ikke var rett svar, ble jeg veldig stressa.

Det var riktig som Emil André Erstad sa, at Kennedy Space Center ligger på Merritt Island i Florida. Men Viggo Valle var ute etter et spesifikt punkt på den øya, et navn som kanskje er enda mer kjent i populærkulturen. Erstad, som til og med kunne liste opp detaljer om vegetasjon og dyreliv på Merritt Island, kjente stresset øke.

- Da hadde svigerfar en siste innskytelse, og det var Cape Canaveral. Det kommer jeg aldri til å glemme, Cape Canaveral. Det stedet må jeg besøke.

Etter å ha hjulpet Emil inn mot seier, er den «navnløse svigerfaren», som egentlig heter Øyvind Kleven, blitt omtalt som «Hele Norges svigerfar» på sosiale medier.

PUGGE: Emil Andre Erstad leste seg på forhånd opp på store historiske hendelser før han deltok i finalen av «Påskelabyrinten». Foto: Privat
PUGGE: Emil Andre Erstad leste seg på forhånd opp på store historiske hendelser før han deltok i finalen av «Påskelabyrinten». Foto: Privat Vis mer

- Slumdog Millionaire

Erstad understreker at han var veldig heldig med flere av spørsmålene han fikk, både i fredagens kvalifiseringsrunde, der han ble spurt om Afghanistan - som han jobber med som en del av Helsingforskomiteens arbeid med menneskerettigheter.

- Da husker jeg at jeg holdt på å avbryte programlederen Viggo, fordi jeg visste hva svaret var før han var ferdig med å snakke. Det var en deilig følelse, sier han, og berømmer samtidig Viggo Valle for gode oppgaver og god påskeunderholdning.

I finalen fikk han blant annet spørsmål om Versaille-traktaten og De gule vestene, som han også kjenner godt til gjennom politikken, ettersom han tidligere har vært rådgiver for Knut Arild Hareide (KrF). I tillegg ble han spurt om Thingvellir i Island, der han selv har vært.

- Det var en som omtalte det som «Slumdog Millionaire», fordi det var tilfeldighetenes tilfeldighet, sier den ferske «Påskelabyrinten»-vinneren.

«Slumdog Millionaire» handler om en ung gutt fra slummen i India, som deltar i «Vil du bli millionær», og klarer oppsiktvekkende nok å svare på alt. Filmen forteller i kapittel for kapittel hvordan han, på grunn av ulike hendelser i livet sitt, kunne vite svarene på de etter hvert så vanskelige spørsmålene.

Reise til Tokyo

Men tilfeldighetene slutter ikke der. For premien i «Påskelabyrinten» er et reisegavekort til en verdi av 10 000 kroner. Det har Erstad, som er tidligere friidrettsutøver selv, tenkt å bruke til å ta med sønnen til OL i Tokyo.

- Det er den store drømmen. Å reise til Tokyo og se Ingebrigtsen-brødrene vinne finalen på 1500-meter. Jeg har troa på at i hvert fall Jakob skal klare det, sier han, og slipper en aldri så liten bombe:

- Jeg har selv slått Henrik Ingebrigtsen i 800-meter. Det var i ungdoms-NM i 2007, da vi begge deltok i klassen gutter 16. Da tok jeg førsteplassen, mens han tok sølvet rett bak meg, forteller han, og legger til:

- Det kommer jeg til å fortelle til verden i all evighet. Jeg husker at Gjert Ingebrigtsen ikke var så fornøyd med det. Så skal det sies at Henrik dagen etter slo meg på 3000 meter.

Nå skal Emil André Erstad ta en pause fra «Påskelabyrinten» i noen år, og heller nyte radioprogrammet som lytter. Til lokalavisa Nordhordaland forteller han at «Påskelabyrinten» er en lang og god tradisjon som han har giftet seg inn i.

- Jeg får heller bistå svigerfar, hvis han vil melde seg på til neste år.