DANSEFEBER: Elliot James Langridge som John Clark i filmen «Northern Soul» (2014), som tok England med storm i fjor høst. Filmen belyser et kultfenomen i britisk ungdomskultur, der folk skapte en halsbrekkende danseteknikk, inspirert av obskur, amerikansk soulmusikk. Nå kommer filmen på DVD og blu-ray i Norge. Foto: Universal
DANSEFEBER: Elliot James Langridge som John Clark i filmen «Northern Soul» (2014), som tok England med storm i fjor høst. Filmen belyser et kultfenomen i britisk ungdomskultur, der folk skapte en halsbrekkende danseteknikk, inspirert av obskur, amerikansk soulmusikk. Nå kommer filmen på DVD og blu-ray i Norge. Foto: UniversalVis mer

Da engelsk ungdom gikk i spinn over soul fra USA

«Northern Soul» - en eksplosiv kino-hit i England.

Kommentar

Elaine Constantine (49) er en av Englands heteste motefotografer. Hun er kjent fra store motemagasiner i Europa og USA. Hennes spesialitet er ungdomskulturer. I alle år har hun hatt en drøm; å lage en film om «northern soul», en musikalsk bølge som oppsto på 1970-tallet og som fortsatt er et kultfenomen.

—Jeg vokste opp i Lancashire. Jeg var bare en jentunge på 10—12 år da mine eldre søsken tok meg med på et diskotek der de spilte soulmusikk, sier Elaine Constantine til Dagbladet på telefon.

— Musikken blåste meg fullstendig av banen. Og dansen! Helt spesiell. Dansegulvet var fullt av ungdom som trollbandt meg med en total villskap. Det var dette jeg ville fange inn på film.

Filmen «Northern Soul» har tatt flere år å lage. Ingen trodde på den, bortsett fra Elaine Constantine og hennes medarbeidere. Etter flere økonomiske redningsaksjoner ble den satt opp på kino. Full fyr! Kinoene ble fylt opp.

Før Constantine fikk sukk for seg, gikk den på 160 kinoer over hele England. Etter første helg lå den på topp ti-lista.

—Det var et sjokk, sier Constantine. — Plutselig ble aviser og TV opptatt av «northern soul». Opprinnelig dreide det seg om en intens interesse for amerikansk soulmusikk. Jo mer obskur, jo bedre. Nerdene som spilte plater på dansesteder, konkurrerte om å finne de mest sjeldne platene. Grunnlaget for den disc jockey-kulturen som fortsatt eksisterer, ble lagt den gangen. Musikken er fortsatt like heit.

Elaine Constantine har lagt stor vekt på å gjenskape den særegne danseformen som utviklet seg på diskoteker i Nord-England. Hundrevis av ungdommer har fått instruksjon, der budskapet har vært å skape sin egen form, sine egne dansebevegelser.

—Vi arrangerte gigantiske jam sessions for å få dette til å virke ekte, sier Constantine. — Ungdom mellom 18 og 21 ble hentet inn for å lære triksene. Dette var barna til de som opprinnelig skapte northern soul-kulturen, som også var et motefenomen, med helt spesielle klær. Vi har brukt årevis på å tråle bruktsjapper og loppemarkeder for å finne nøyaktig det riktige utstyret.

Filmen, som nå lanseres på DVD og Blu-ray i Norge, ble er både en hyllest til og en avsløring av northern soul. Den får fram livsgleden og gnisten som gjorde hverdagen lysere i ellers trøstesløse strøk i nordengelske arbeiderbyer. Men den viser også at dop var en del av kulturen.

—Jeg ville lage en musikkfilm, men også en film i sjangeren britisk kjøkkenbenk-realisme, som «Saturday Night and Sunday Morning» (1960), sier Constantine. — En film om min egen oppvekst som var så god at jeg selv ville like den.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.