Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Equinor skal kutte utslippene fra sokkelen:

Da Equinor, skal også vi juble

Når utslippene fra sokkelen er nær null skal vi klappe. Når investeringene i fornybar energi er nær 100 prosent, skal vi juble.

KUTTER UTSLIPP FRA SOKKELEN: Equinors konsernsjef Eldra Sætre, jubler (i en annen sammenheng) for gode tall for Equinor. Foto: NTB Scanpix
KUTTER UTSLIPP FRA SOKKELEN: Equinors konsernsjef Eldra Sætre, jubler (i en annen sammenheng) for gode tall for Equinor. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Equinor, NHO og LO kommer i dag med en formidabel klimanyhet. Det er meget bra at de vil fjerne alle utslipp fra sokkelen innen 2050. Det er likevel noen viktige forbehold som ikke må forsvinne i all rosen.

For virkeligheten slipper de ikke unna:

Dersom Equinor og norsk oljebransje mener alvor med at de ønsker å nå Paris-målet om maksimum 1,5 graders oppvarming, må verdens oljeforbruk være halvert i 2050. Nesten halvparten av dette vil måtte gå til produksjon av produkter som plast og asfalt - vel og merke hvis det inngår i en sirkulær økonomi, uten utslipp.

En mer utførlig forklaring av dette resonnementet kan du finne i denne artikkelen, som sto i Dagens Næringsliv lørdag.

Det betyr at selv om sokkelen elektrifiseres, er det ikke plass til mer ny olje og gass som pumpes opp, forbrennes, og slipper ut CO2 i atmosfæren.

Elektrifiseringen er vel og bra, men den vil bare være fornuftig å gjennomføre på anlegg som allerede er i produksjon.

VERDENS STØRSTE: Equinor skal bygge verdens største havvindpark i Nordsjøen. Video: Equinor Vis mer

Dette er dermed ikke et argument for å lete etter mer olje - for eksempel i Barentshavet nord, der Equinor står og banker på døra og venter på at regjeringen skal bestemme seg.

Årsaken til det, er at selv om Equinor vil produsere olje og gass med lavere utslipp enn konkurrentene, er det ennå ikke kommet på plass (og det er heller ingen utsikter til) en global pris på CO2.

Hvis et slikt system hadde eksistert, ville prisen på utslipp fra produksjon ha blitt regnet inn i sluttprisen på produktet.

Olje og gass fra norsk sokkel ville ha vært svært konkurransedyktig på pris.

Et slikt globalt kvotesystem har vi ikke i dag. Det er heller ikke realistisk å tro at det kommer på plass i overskuelig framtid.

Det viktigste å huske på, er likevel dette: Utslippene fra produksjonen av olje og gass står bare for en liten andel av de totale utslippene. Brorparten oppstår når den forbrennes - enten det er på bensintanken, i elektrisitetsverkene i Europa, eller andre steder hvor norske produkter til slutt måtte finne veien.

Equinor tar mange steg i riktig retning med denne beslutningen, men de er ikke i mål. Selskapet varsler nå at de vil bruke 50 milliarder kroner i investeringer for å lykkes med elektrifisering og forbedring av produksjonen. Denne regningen bør selskapet ta selv. Samfunnet trenger ressurser til å gjøre investeringer i utslippskutt i andre deler av samfunnet. Equinor har dessuten allerede fått over 2 milliarder kroner av staten i høst gjennom Enova for å elektrifisere oljeplattformer med havvind på Hywind Tampen i Nordsjøen.

Selskapet har tidligere varslet at de vil bruke 100 milliarder på fornybarprosjekter innen 2030. Dette skal ifølge selskapet utgjøre 10 - 20 prosent av investeringsporteføljen fram mot 2030. Denne andelen bør selskapet arbeide for å øke.

De 50 milliardene selskapet nå varsler at de vil bruke på elektrifiseringen av sokkelen bør komme på toppen av de 100 milliardene.

Fossilinvesteringene, bortsett fra eventuell framtidig, utslippsfri hydrogenproduksjon fra gass med karbonfangst og lagring, bør være nær null.

Hvis de når nær 100 prosent investeringer i fornybar energi i 2050, kan Equinor kalle seg et bredt, framtidsrettet energiselskap.

Og vi skal både klappe og juble.