MYE NAKENHET: I filmen «Sønner av Norge». Her Sven Nordin og Åsmund Høeg. Foto/Copyright: Friland / Norsk Filmdistribusjon
MYE NAKENHET: I filmen «Sønner av Norge». Her Sven Nordin og Åsmund Høeg. Foto/Copyright: Friland / Norsk FilmdistribusjonVis mer

- Da er du hypp på å være naken på film, ass

Åsmund Høeg (16) i «Sønner av Norge» om folk som reiste helt fra Finland for å kle av seg foran kamera.

- JEG VISSTE EGENTLIG IKKE SÅ MYE om Sven Nordin fra før, og ble ikke akkurat starstruck. Men jeg oppdaget raskt at han var en kjernekar. Vi ble kjent sånn.

Åsmund Høeg knipser med fingrene og drikker veslevoksent av sin doble americano. Debutanten som kapret hovedrollen i filmatiseringen av Nikolaj Frobenius' dokumentariske roman «Teori og Praksis», har aldri hatt en drøm om å bli skuespiller.

Han er oppvokst uten DVD-spiller, har generelt vært lite på kino og går aldri på åpne auditions. Han blir bare oppringt av filmfolka «med jevne mellomrom».

- Jeg har egentlig inntrykk av at de skuespillerne som prøver veldig hardt aldri får noen roller.

ÅSMUNDS TILBAKELENTE HOLDNING gjorde susen, og det var klart han måtte takke ja da han fikk rollen som Nikolaj i «Sønner av Norge» i fanget.

Det innebar riktignok at han ble nødt til å slutte på skolen for en periode, men det tror ikke unggutten han har tatt noe særlig skade av.

LANGVEIS FRA: Nudister kom helt fra Finland for å være nakne statister i filmen. - Da er du hypp på å være naken på film ass, sier hovedrolleinnehaver Åsmund Høeg (16). Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
LANGVEIS FRA: Nudister kom helt fra Finland for å være nakne statister i filmen. - Da er du hypp på å være naken på film ass, sier hovedrolleinnehaver Åsmund Høeg (16). Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

- Jeg mener, hvem bryr seg om å lære noe i 9. klasse? De første åra på ungdomsskolen handler mest om å sosialisere seg og omgås med andre.

- Jaha?

- Hva husker du av det du lærte der?

- Hmm... Nei, altså... Si det.

LA OSS GÅ OVER TIL NOE annet. Åsmund har fått illustrert poenget sitt og sender et fornøyd blikk. Det å kommunisere med blikket har han fått mye erfaring med fra filmsettet.

- Nikolaj er en taus og usikker type, men har samtidig en indre styrke. Jeg måtte hente fram masse sinne jeg ikke visste at jeg hadde i meg for å spille ut følelsene gjennom blikk og kroppsspråk.

UNG FILMSTJERNE: Åsmund Høeg hadde ikke engang DVD-spiller. Nå har han hovedrollen i norsk storfilm. Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix
UNG FILMSTJERNE: Åsmund Høeg hadde ikke engang DVD-spiller. Nå har han hovedrollen i norsk storfilm. Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix Vis mer

Selv om rollefiguren på mange måter er rene motsatsen til Åsmund privat, har de noen likheter. Skuespilleren er for eksempel oppvokst med punkmusikk og er dessuten politisk engasjert. Han leser aldri tabloidaviser som VG og Dagbladet, det er Dagsavisen og Klassekampen som gjelder.

Og han innrømmer til tider å ha vært litt rampete.

- Lærerne på barneskolen fikk gjennomgå litt. Da var det mye hyling, skriking og rock'n'roll. Jeg er ingen opprører, men syntes det var dritkult å fly rundt i boots og snippkjole og rive ned ting på settet.

EN ANNEN TING SOM NATURLIGVIS var kult for unggutten, var å få møte frontfiguren i punkrockbandet Sex Pistols, Johnny Rotten, som også har en rolle i filmen.

Han fikk til og med kjøre rundt i turnébussen hans, og utga seg for å være Rottens nevø for å få med seg en konsert.

- Jeg var litt spent fordi jeg følte meg litt utrygg i engelsk, men det gikk faktisk veldig bra. Han er helt sjef! Han er jo en sliten og gæren type, men også veldig intelligent og sympatisk.

NORGES BESTE VORSPIEL: Denne saken er hentet fra dagens utgave av Dagbladet FREDAG. Les også om:


• Hekkeløper og Skal vi danse-deltaker

Rachel Nordtømme

om single-livet


• Rapper

Lars Vaular om utelivet i Bergen• Hvordan det gikk da vi overnattet i

Big Brother-huset

og ble skjenka av TV 2
NORGES BESTE VORSPIEL: Denne saken er hentet fra dagens utgave av Dagbladet FREDAG. Les også om: • Hekkeløper og Skal vi danse-deltaker Rachel Nordtømme om single-livet • Rapper Lars Vaular om utelivet i Bergen • Hvordan det gikk da vi overnattet i Big Brother-huset og ble skjenka av TV 2 Vis mer

Under innspillingen pådro Åsmund seg flere nye erfaringer som ikke er enhver 16-åring forunt. Han fikk blant annet unnagjort sitt første filmkyss og muligheten til å omgås med kliss nakne mennesker på nudistleir.

- Nudistscenene er det sjukeste med filmen. Det var ikke akkurat morsomt, men på sett og vis en opplevelse. Det kom masse folk fra Finland for å være nakne statister. Da er du keen på å være naken på film, ass!

NÅR «SØNNER AV NORGE» HAR premiere i dag, er Åsmund spent på hva vennene kommer til å synes om å se han på lerretet. Han innrømmer å ha fått smaken på skuespillertilværelsen, og er allerede i gang med innspillingen av sin andre film.

Likevel tror han det er liten sjanse for at han vil bli gjenkjent på gata.

- Altså, dette er jo norsk film da. Når det er sagt, så skal det ingenting til før fjortisjentene begynner å stalke deg på Facebook. Men jeg gidder ikke å godta venneforespørsler fra folk jeg ikke kjenner.

- Er det ikke moro å ha litt jenter etter seg da? Du er jo singel.

- Nå har jeg begynt på videregående vet du, og jeg går på dramalinja sammen med nesten bare jenter. Snart er det duket for revyfester, blunker Åsmund.