Da festen stoppet

Det skulle bli fantastisk. Det endte helt forjævlig. 20 år senere er det fortsatt vanskelig å høre på Pearl Jam.

Stillheten: Dagen etter Roskilde-tragedien var det stille foran Den oransje scene. Foto: Henning Lillegård
Stillheten: Dagen etter Roskilde-tragedien var det stille foran Den oransje scene. Foto: Henning Lillegård Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Jeg sto så langt bak, jeg skjønte ikke alvoret. Ikke før musikken stoppet, bildet på storskjermen zoomet inn på Eddie Vedder som gråt og reiv seg i håret, og kameraet plutselig snudde, sveipet ut i folkemassen, og alle de 50 000 som sto foran Den oransje scene den dagen plutselig kunne se at vaktene dro livløse ungdomskropper opp av folkehavet de selv var en del av.

Jeg kan fortsatt se for meg de halvlange krøllene og den slappe, hvite armen til en av guttene som ble dratt over metallgjerdet. Før kameraet snudde seg mot scenen igjen og Eddie Vedder ba oss please, vær så snill, vær så snill ta et steg bakover. Faen ta dere! Vær så snill. Ta et steg bakover.

Og enda ett.

Det var ikke nok.

Det var 30 juni, 2000. Dagen før hadde jeg slått ned en fyr ved en feil. Iron Maiden spilte på Den oransje scenen. Bruce Dickinson klatret helt opp til toppen av scenerigget. «Jeg kan se Sverige herfra!» hoiet han, «Yeah!» ropte jeg og slang knyttneven i været. Den traff en høy mann som tilfeldigvis gikk forbi, han klasket rett ned i søla, men smilte da jeg strakk ut hånda for å be om unnskyldning. Hva gjorde en smell på haka og litt søle på klærne, egentlig? Vi var jo på Roskilde. Jeg, for å se Pearl Jam og The Cure. Han, etter merkene på jakka å dømme, for å se Iron Maiden. Men først og fremst var jeg der bare for å være på Roskilde. Som tusenvis av andre, for å høre på musikk, for å feste, for å leve. Samme morgen hadde jeg våknet av at noen tisset på teltet mitt. Men det var greit. Jeg var jo på Roskilde. Det skulle bli fantastisk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer