Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Da filmstjerner ble plukket opp på gata

Gjensyn med «Ti kniver i hjertet» ti år etter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Året er 1995 og 14 år gamle Martin Dahl Garfalk entrer scenen under hovedkonkurransen i Berlin. Han spiller hovedrollen i regissør Marius Holsts debutfilm «Ti kniver i hjertet» og filmteamet har plukket ham ut til å representere dem foran en fullsatt, internasjonal filmsal.

- Vi tenkte det var best å sende Martin opp på scenen. Slik ville vi unngå eventuell buing, siden han var så ung, ler regissør Holst.

Ti år siden

Laget bak en av 90-tallets store, norske filmer er igjen samlet, nesten ti år etter. Førstkommende torsdag dvd-lanseres «Ti kniver i hjertet» for første gang sammen med Erik Gustavsons «Telegrafisten» og «Hører du ikke hva jeg sier» - to andre, prisvinnende filmer fra samme perioden.

Martin Dahl Garfalk og medskuespiller Jan «Devo» Kornstad husker i dag med glede, og litt gru, tilbake på tiden fra filminnspillingen. Regissør Marius Holst hadde selv omskrevet Lars Saaby Christensens roman «Gutten som ville være en av gutta» til filmmanus. Boken ble til filmen om gutten Otto Olsen som ikke helt passet inn blant de andre på sin alder. Så treffer han Frank. En mystisk tøffing som dukker opp med frasen «harru aldri gjort noe gæern\'t før», akkurat i det sommerferien står for døren.

Regissør Holst hadde plottet for filmen klart, nå manglet han bare hovedrolleinnehaverne. Disse hadde han forsåvidt også pekt seg ut. Det var bare et problem; ingen av gutta var særlig klar for filmlerretet.

Fra «Midt i smørøyet»

- Jeg ville egentlig ikke spille i noen film, forteller Martin Dahl Garfalk. For en uke siden så han filmen på nytt, ti år etter at 1300 mennesker i filmsalen i Berlin reiste seg i applaus da han entret scenen.

 GJENFORENT: Regissør Marius Holst (t.v) skuespiller Elisabeth Sand, regissør Erik Gustavson, produsent Petter Borgli, skuespillerne Kjersti Holmen, Martin Garfalk og Jan Devo Kornstad (sittende foran) lanserte i dag tre norske filmer på DVD, «Ti kniver i hjertet», «Telegrafisten» og «Hører du ikke hva jeg sier». Foto: SCANPIX
GJENFORENT: Regissør Marius Holst (t.v) skuespiller Elisabeth Sand, regissør Erik Gustavson, produsent Petter Borgli, skuespillerne Kjersti Holmen, Martin Garfalk og Jan Devo Kornstad (sittende foran) lanserte i dag tre norske filmer på DVD, «Ti kniver i hjertet», «Telegrafisten» og «Hører du ikke hva jeg sier». Foto: SCANPIX Vis mer

- Marius (Holst) hadde sett meg i NRK-programmet «Midt i smørøyet» og ville ha meg til sin nye film. Jeg var ikke så komfortabel med det å bli gjenkjent, og var betenkt ved å ta en filmrolle, forteller Martin.

Etter flere runder fikk Holst imidlertid overtalt gutten han ville ha til å spille Otto Olsen, og nå gjenstod det bare å finne figuren Frank. Han hadde lagt merke til den da langhårete Devo rundt om på gata i Oslo.

Rett «fra gata»

- Jeg husker jeg lurte på om han var gutt eller jente. Han hadde ingen skuespillererfaring, men det var noe fryktelig interessant ved Devo, forteller filmregissøren. I likhet med Martin ble Devo bedt om å stille til audition uten selv å be om det. Filmreggisøren erindrer at det var den desidert dårligste auditionen av alle de 400 han hadde kalt inn.

- Devo var tydelig nervøs og kikket hele tiden ned i gulvet. Likevel var det noe der. Første prøve er ikke så interessant egentlig, det rekker at man aner at det er et eller annet ved personen som man finner interessant, og slik var det med Devo.

Selv erindrer Devo at det hele gikk greit da det først løsnet.

- Vi brukte min bakgrunn og personlige historie til å skape Frank. Karakteren var enkel å spille da vi først hadde funnet ham, sier en tankefull Devo i dag.

I ettertid angret regissør Holst aldri på at han hadde fulgt magefølelsen sin i jakten på de to hovedrolleinnehaverne. De to angret heller aldri på at de stilte, selv om de var vanskelige å overtale.

Ikke mer film for Martin

Martin Dahl Garfalk har også i voksen alder hatt en del ulike skuespilleroppdrag, blant annet hadde han en rolle i såpeserien «Hotel Cæsar» på TV 2. I dag jobber han innen salg i næringslivet, og sier han er ferdig med skuespilleryrket.

- Jeg liker å spille. Det er all oppmerksomheten som følger med å være på skjermen jeg ikke liker, sier Martin.

Regissør Holst derimot har langt fra lagt filmen på hylla og jobber i disse dager med spillefilmen «Milo», som er ventet i mars.

- Etter intervjuene i dag skal jeg rett tilbake til klippingen. Jeg er reint sliten i blikket, sier en spøkefull Holst.

- Plukker man fremdeles filmtalenter fra gata, Holst?

- Jo, noen ganger gjør man nok det. Det er noe med å finne ubrukte ansikter til sin nye film, og så ha gode, erfarne skuespillere rundt dem.