Du leser nå Dagbladet Pluss

Da førstemann på månen møtte full nordmann

22. juli er det 50 år siden de første menneskene satte sine føtter på månen og det må feires etter alle kunstens regler.

MÅNELYST: Artikkelforfatter Sverre Gunnar Haga møtte i 2006 en av sine helter, astronaut Neil Armstrong, som alltid var en stillfaren mann og som ikke ønsket et gravsted dit folk skulle valfarte, men hans aske er spredt med alle vinder, og her er historien om møtet, men mest om det det eventyret som fanst sted for 50 år siden. Foto: Privat.
MÅNELYST: Artikkelforfatter Sverre Gunnar Haga møtte i 2006 en av sine helter, astronaut Neil Armstrong, som alltid var en stillfaren mann og som ikke ønsket et gravsted dit folk skulle valfarte, men hans aske er spredt med alle vinder, og her er historien om møtet, men mest om det det eventyret som fanst sted for 50 år siden. Foto: Privat.Vis mer

Tranqulity base, 20. juli 1969: Neil Alden Armstrong står på et øde, folketomt, goldt, fargeløst, – ja, et nærmest måneaktig landskap.

«The surface is fine and powdery. I can kick it up loosely with my toe», rapporterer han tilbake til hovedbasen i Houston, USA. Han har akkurat sagt noe om små skritt og store sprang, cirka 380 000 kilometer unna der jeg selv ligger og sover, syv måneder gammel.

Oslo, 3. november 2006: Neil Alden Armstrong står i baren på Bristol i Oslo. Der står jeg, en blek averøying, klar for det jeg har drømt om hele livet – en prat med den første mannen på månen. Dessverre var jeg også litt for full.

20. juli 2019 er det 50 år siden den første bemannede månelandingen. Oppe i kommandoseksjonen Columbia satt Michael Collins og var tidvis Melkeveiens mest ensomme menneske, mens Buzz Aldrin og Neil Armstrong i månelandingsfartøyet Eagle senket seg ned mot månens overflate. Hundrevis av millioner mennesker fulgte dramaet direkte på radio og TV, og folk som var i nærheten kunne sverge på at det dirret i bakken ved gravene til Marco Polo, Columbus, Livingston, Scott og Amundsen.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

6 MÅNEDER*

UT ÅRET

60 kr

(0,33 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER* 60 kr per 6 måneder. 0,33 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (449 kr/6 månader) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 UKE*

PRØVEPERIODE

0 kr

(0 kr per dag)

KJØP 1 UKE*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE* 0 kr per 1 uke. 0 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (55 kr/uke) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED 99 kr per 1 måned. 3,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,76 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,76 kr per dag.

Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (449,-/6 måneder; 55,-/uke)
  • Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.