Berlin, 1936: Fredsprisvinner Carl von Ossietzky i midten sammen med korrespondent og journalist Jacob Kronika ( t.v.) og forfatter Waldemar Brøgger. Stående bak redaktør Søderland (t.h.) fra Stockholmstildningen. Sittende til venstre for Ossietzky er korrespondent for De Telegraaf Stoffels og mannen bak er baron von Schaffalitzky de Muckadel som er korrespondent for Berlingske Tidende. Ossietzky ville reise til Oslo og motta prisen, men fikk aldri reist dit. Foto: NTB SCANPIX
Berlin, 1936: Fredsprisvinner Carl von Ossietzky i midten sammen med korrespondent og journalist Jacob Kronika ( t.v.) og forfatter Waldemar Brøgger. Stående bak redaktør Søderland (t.h.) fra Stockholmstildningen. Sittende til venstre for Ossietzky er korrespondent for De Telegraaf Stoffels og mannen bak er baron von Schaffalitzky de Muckadel som er korrespondent for Berlingske Tidende. Ossietzky ville reise til Oslo og motta prisen, men fikk aldri reist dit. Foto: NTB SCANPIXVis mer

Historisk:

Da fredsnasjonen Norge ble til

Ideene om Norges plass i verden ble utformet i de første tiåra etter 1905. En liten elite av akademikere og politikere utformet den, skriver Gudleiv Forr.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Den 27. januar 1937 holdt kringkastingens mangeårige utenrikskommentator, Victor Mogens sin siste kronikk i radio. Han sluttet i protest etter at ledelsen hadde innskrenket hans ytringsrom i eteren. Hans avskjed var et resultat av sterke protester mot hans tysklandsvennlighet og antikommunistiske holdning. Beslutningen utløste et rabalder mellom venstresiden og høyresiden i norsk offentlighet.

Victor Mogens hadde vært en profilert utenrikspolitisk kommentator siden 1. verdenskrig. Men han var ikke tilknyttet noen av de toneangivende utenrikspolitiske miljøene.

Han var på mange måter en ensom svale som opposisjon til så vel den akademiske som den politiske hovedstrøm i utenrikspolitisk tenkning, ifølge Bjørn Arne Steine, som nylig forsvarte sin doktoravhandling «Fred, Forskning og formidling», om utviklingen av en norsk utenrikspolitikk de første tiåra etter 1900.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • *Fornyes til standard mnd når gratisperioden utløper (99kr/mnd).
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn