Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Da Haley merket hvordan folk glodde på henne, skjønte hun hva hun måtte gjøre

Nå går bildene verden rundt.

(Dagbladet) NEW YORK: Det startet i 2010.

Den amerikanske college-professoren og hobbyfotografen Haley Morris-Cafiero (38) hadde begynt å ta selvportretter i offentlige rom.

Lite visste hun hva resultatet av det uskyldige prosjektet skulle ende opp med å bli.

• Se den mye omtalte bildeserien «Wait Watchers» øverst i saken.

- Fiksert på meg - Jeg fotograferte meg selv i situasjoner der jeg tenkte på vekten min, i sosiale settinger. Når vi går ut, gjør vi det for å «ta en matbit», og når vi ferierer, går vi på stranda og er omgitt av bikinier, sier Morris-Cafiero til Dagbladet.

Hun fotograferte seg selv i helt dagligdagse situasjoner, verden rundt.

Men det var i New York, nærmere bestemt da hun satte seg ned i trappene på Times Square, at prosjektet hennes skulle ta en ny vending. 

- Da jeg fikk filmen framkalt, la jeg merke til at det var en mann som sto bak meg og tilsynelatende flirte av meg. Selv om vi var i den byen med mest visuell overbelastning, og han ble fotografert av noen, var han fiksert på meg, sier Morris-Cafiero.

Det var da det begynte, prosjektet som i dag er på god vei til å bli bok, som omtales verden rundt, og som hovedpersonen selv har blitt både kritisert og applaudert for. 

Vil inspirere - Jeg trodde aldri at jeg kunne forevige noe som skjer så kjapt, og begynte å sette opp kamera andre steder for å se hva som kunne skje.

Den Memphis-bosatte læreren tok med seg kameraet til blant annet Paris, Berlin, Praha, Los Angeles, Barcelona og Peru. Nå samler hun inn penger via crowdfunding-plattformen Kickstarter, og har ved hjelp av over 500 bidragsytere nådd målet om å samle inn 15 000 dollar - med god margin.

Boka vil få tittelen «The Watchers», og vil inneholde bildene tatt i forbindelse med prosjektet finurlig kalt «Wait Watchers», samt et tredvetalls hittil upubliserte fotografier.

Fotografen selv bedyrer overfor Dagbladet at hun ikke tar seg nær av verken blikk eller kritikk, og håper at hun ved hjelp av bildene vil nå fram med budskapet sitt.

Foto: Haley Morris-Cafiero
Foto: Haley Morris-Cafiero
Foto: Haley Morris-Cafiero
Foto: Haley Morris-Cafiero
Foto: Haley Morris-Cafiero
Foto: Haley Morris-Cafiero
Foto: Haley Morris-Cafiero
Foto: Haley Morris-Cafiero
Foto: Haley Morris-Cafiero

- Jeg håper at folk vil bli inspirert til å elske kroppen sin og hvordan de ser ut. 

Får kritikk I løpet av få dager er saken omtalt i blant annet Kina, Italia, USA, Spania, Bosnia, Estland og Storbritannia - og nå også i Norge.

Etter at bildene startet sin verdensvandring, har kommentarene strømmet inn. Det er på godt og vondt.

- Jeg har fått tusenvis av kommentarer som kritiserer utseende mitt, og sier at verden ville vært et bedre sted hvis jeg gikk ned i vekt. Men jeg vil ikke forbedre meg selv. Jeg er glad i meg selv, og vil ikke forandre meg, sier hun.

Også før prosjektet opplevde Morris-Cafiero både å bli hetset og stirret på.

- Jeg har opplevd at folk har gjort narr av vekten min ved å gi meg «sunn» snacks og artikler som detaljert beskriver hvordan trene riktig. Bare fordi jeg er overvektig, betyr det ikke at jeg spiser usunt. Jeg beveger mer på meg enn hva folk flest gjør, sier hun til Dagbladet. 

38-åringen er usikker på hvorfor menneskene hun har foreviget kikker på henne. Hun vet ikke hva de tenker, eller hva det er de reagerer på. 

- Samfunnet vårt har blitt veldig kritisk. Det har blitt «kult» å kritisere andre mennesker og å gjøre narr av hvordan folk ser ut. Folk trenger å elske seg selv, ikke å dømme andre.

VENDEPUNKTET: Da Haley Morris-Cafiero så dette bildet av seg selv, og blikket mannen i bakgrunnen gir henne, tok fotoprosjektet hennes en ny vending. Foto: Haley Morris-Cafiero
VENDEPUNKTET: Da Haley Morris-Cafiero så dette bildet av seg selv, og blikket mannen i bakgrunnen gir henne, tok fotoprosjektet hennes en ny vending. Foto: Haley Morris-Cafiero Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling