Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Da han hatet henne

Hvordan hindre radikalisering i mannosfæren?

Illustrasjon: Flu Hartberg
Illustrasjon: Flu Hartberg Vis mer
Meninger

«(Bill) Cosby har blitt lynsjet under feminismens fremmarsj,» twitret nylig bloggeren Eivind Berge, «men i det minste kan menn trøste seg med fremveksten av incel-opprøret.»

Berge er Norges fremste «mannsrettighetsaktivist» (MRA). Han mener at feministers sex-fiendtlighet har kriminalisert menns seksualitet. Cosby ble som kjent nylig dømt for å ha dopet ned og forgrepet seg på en kvinne.

Berge spør om ikke voldtekt heller bør betraktes som en form for kjønnskvotering. I mannosfæren, nettregionen der Berge er en slags grand old man, er ufrivilig sølibat et overgrep på linje med voldtekt. Dermed kan det ene rettferdiggjøre det andre.

Berge er opptatt av massedrapet i Toronto 23. april, der en 25 år gammel «incel» (mann i ufrivillig sølibat) meiet ned fotgjengere med en varebil.

«Incel-opprøret har begynt,» skrev den kanadiske gjerningsmannen på Facebook før ugjerningen.

I «mannosfæren» er det krig. Feminister begår strukturell vold ikke bare mot menn i ufrivillig sølibat, men også mot dem som voldtar og kjøper sex. Feministstaten lovfester snevre grenser for seksualitet. Bak stengslene lever menn som treller, stadig oftere uten partner og barn.

Det er lett å le av dette, men hvis du forestiller deg hva det vil si å være utestengt, er det mulig å forstå at noen tenker at i en slik situasjon er vold ikke overgrep, men nødverge.

«Man høster det man sår,» skrev Berge om massedrapet i Toronto: «Mannsbevegelsen som jeg bidro til å skape kan definitivt ta den moralske æren for dette angrepet.»

Berge og hans med-ideologer er en slags nymarxister, som har byttet ut klasse med kjønn og kapital med sex. De beskriver hvordan taperne på kjønnsmarkedet (vel, den mannlige delen av dem) uvegerlig må reise seg mot dem som kontrollerer reproduksjonsmidlene: incel-opprøret er slik sett en historisk nødvendighet, mener de.

Berge skriver at han «må le av at (Toronto-) angrepet ikke beskrives som terror. Er det en slags metafysisk forskjell som gjør at MRA-inspirert vold er mindre terroristisk enn annen politisk vold???»

Flere massedrap har utgått fra mannosfæren. Påfallende mange massedrapsmann, som UNA-bomberen og Marc Lepine (som drepte 14 kvinnelige studenter i Montreal), er helt eller delvis motivert av kvinnehat. Hatet mot kvinnen er et hovedmotiv i de fleste reaksjonære ekstremistbevegelser, religiøse og fascistiske, fordi kvinnefrigjøring er sentralt i moderniteten de reagerer mot. Likevel er det vanskelig for hvite kvinnehatere å bryte gjennom psykiatriske diagnoser og oppnå den ønskede anerkjennelse som politiske ekstremister. Avisene var mest opptatt av at Toronto-drapsmannens mor sa at han hadde Aspergers syndrom.

Har du skjegg og er fra Midtøsten er det derimot få som bryr seg om hvor du er i autismespekteret. Dette er en kime til frustrasjon i mannosfæren: Feministiske medier gir muslimer ukritisk terrorist-statusen en incel bare kan drømme om!

Berge har et poeng. Kvinnehat er en ideologi og mannosfæren er et radikaliseringsdrivhus, der utviklingen går fra trell via troll til vold. Mens vi venter på at samfunnet tar denne terrortrusselen inn over seg, kan man spørre seg om hva så.

Vil oppmerksomhet om mannosfærens terrorpotensial føre til økt sikkerhet?

Berges egen historie er kanskje eksempel på at troll kan temmes. «Den eneste grunnen til at jeg ikke selv ble en voldelig aktivist er omstendighetene,» skriver han.

To omstendigheter virker å ha vært avgjørende. Den ene var at PST leste bloggen hans og spurte ham ansikt til ansikt om de hadde noe å frykte fra ham. På dette tidspunktet var Berge så frustrert av sexkjøpsloven at han oppfordret til drap på politifolk.

Den andre var at han ble siktet for oppvigleri og stilt for retten. Berge ble kjendis og fikk seg kjæreste. Et liv i fengsel virket antagelig mindre fristende da.

Ideen om at skjønnheten temmer udyret blir stadig resirkulert på film. Men anti-terror-politikk bør neppe bygges på at kvinner blir sammen med sinte menn på nettet.

Derimot har omstendighet én, årvåkenhet fra politiets side i miljøer som ikke er tilknyttet islam eller ytterste høyre, sannsynligvis vært et bra tiltak. Berge skriver at han av «pragmatiske årsaker» ikke lenger har til hensikt å bryte loven eller oppfordre andre til lovbrudd.

Berges råd til incels er derfor at de i stedet for å begå terror bør slutte å onanere.

Rettelse: I en tidligere versjon av denne saken sto det at Berge ble tiltalt for oppvigleri. Det er feil. Berge ble siktet for oppvigleri.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media