Da Harry kom til Hønefoss

I dag kommer Harry Potter til Norge. I natt kom han til Hønefoss.

HØNEFOSS (Dagbladet): I det gamle fengselets borggård var det harryfest til midnatt. Da kunne den magiske safen med de hemmelige bøkene åpnes.

Vanligvis går Kenneth McDonnell (8) og legger seg halv ni. Men ikke i går. I går var han Harry Potter. Og som de av oss som har lest bøkene vet, går Harry ikke alltid og legger seg når han skal.

Kostymefest

Fengselet på Hønefoss er blitt kultursenter, og Kenneth var en av mange Harryer som kom dit til harryfest i går. Dagbladet talte seks. Dessuten var det et par Herminer, en og annen heks eller trollmann - og en gullsnopp! Venninnene Helene Strat og Sigrid Eskestrang (begge 15) lagde kule-hule av to paraplyer og et stykke gullstoff, og mente de måtte stille sterkt i kostymekonkurransen.

- Vi fant ut at det sikkert ikke var så mange som ville kle seg ut som snopp, forteller de.

Kenneth fikk hardere konkurranse. Med nyklipt parykk, nymalt arr, egen hjemmelagd tryllestav, og Griffing-merke på kappa forteller Kenneth at han er blitt flinkere til å lese i Harry Potter-bøkene. Da åtteåringen begynte å interessere seg for den unge trollmannen, leste han første side av hvert kapittel, mens mamma leste resten. Nå leser han nesten alt selv. Og den siste boka? Den slipper han å kjøpe.

Kenneth vant nemlig kostymekonkurransen, sammen med gullsnopp-venninnene og familien Sund Nor fra Slemmestad. Mamma Nina, Karl Oskar (7), Håkon (10) og Ingeborg (12) hadde alle sammen kledd seg ut i heksehatter og med sopelimer.

Frokost og fakkeltog

Det er ikke bare på Hønefoss det råder Harry Potter-feber. I Oslo er det fakkeltog med barn fra Ruseløkka skole i dag tidlig, mens Norli i Universitetsgata har fått oversetter Torstein Bugge Høverstad til å komme til frokost før skoletid. Frokost før skoletid er det også i bokhandelen på Nesna.

Mange butikker over hele landet har hatt nattåpent i natt for at bøkene skulle kunne komme leserne i hende så tidlig som mulig. Noen åpner tidligere enn vanlig i dag, og flere steder arrangeres det Harry Potter-konkurranser.

«Harry Potter og Føniksordenen» er trykt i et opplag på 150000 bøker, det største førsteopplaget noen bok har hatt i Norge noen gang.

Opprinnelig var planen å trykke boka i 120000 eksemplarer, men det var bestilt så mange bøker på forhånd at opplaget ble økt.

S<!--/BTEK0--><!--BTEK1--> HARD KONKURRANSE: Kenneth McDonnell (i midten) vant kostymekonkurransen foran Kjetil Blom Østlund (t.v.) og Ylva Holtan.
MAGISK AFTEN: Simsala Harry Potter! Da bok nummer fem kom ut på norsk, kunne Kenneth McDonnell trylle seg til å være lenge oppe. Helt til midnatt, da boksafen ble åpnet.