Da helvete var løs

For femti år siden holdt indremisjonshøvdingen, teologiprofessor Ole Hallesby, en tale i NRK som sendte sjokkbølger ut over det ganske land, skriver Paul Knutsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DET VAR DEN 25. januar 1953, en kald søndag, og de som lyttet til Hallesbys tale i radioen, fikk følgende forkynt: «Jeg taler sikkert til mange i kveld som vet at de er uomvendt. Du vet at om du stupte død ned på gulvet i dette øyeblikk, så stupte du like i helvete.» Men dette var bare å slå an tonen. Taleren fryktet nok at dette ikke ville være tilstrekkelig trussel blant såkalt uomvendte lyttere som følte seg ved rimelig bra helse, og som derfor ikke anså verken død eller helvete som umiddelbart forestående. Og det var nettopp de uomvendte som var Hallesbys målgruppe: «Min kjære uomvendte tilhører.» Disse befant seg, uten å vite det, i satans grep, de hadde falt for «satans fineste list», som gikk ut på å utsette omvendelsen. Satan gav disse menneskene mot til å leve uten å være omvendt, for hva var det vel som hastet? Her satte Hallesby inn et hovedstøt: «Hvordan kan du som er uomvendt legge deg rolig til å sove om kvelden, du som ikke vet om du våkner i din seng eller i helvete?» Derfor, gå til Jesus straks, «med all din synd og skam», og miraklet vil inntreffe umiddelbart: Frelseren frelser deg i samme øyeblikk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer