Begynnelsen: Hvis vi spoler tilbake, er det noen begivenheter som er viktigere enn andre da hiphopen kom til Norge, skriver Rune Johan Krumsvik. Foto: Hans Jørgen Brun
Begynnelsen: Hvis vi spoler tilbake, er det noen begivenheter som er viktigere enn andre da hiphopen kom til Norge, skriver Rune Johan Krumsvik. Foto: Hans Jørgen BrunVis mer

Ideer:

Da hiphopen kom til Norge

NRK-dokumentaren « Takin Ova» tok utgangspunkt i filmen «Beat Street» og 1984 som starten for norsk hiphops «første bølge». Hvordan var så opptakten til dette?

Har du allerede abonnement?   Logg inn

I det stille har en pioner innen hiphop, Grandmaster Flash turnert i Norge denne sommeren. Norsk hiphop er mer populær enn noensinne og NRK-dokumentaren «Takin Ova» har fått mye oppmerksomhet.

Hvis vi spoler tilbake, er det noen begivenheter som er viktigere enn andre da hiphopen kom til Norge.

Allerede seinhøsten 1979 kom en av tre låter som skulle bli lydsporene til manges ungdomstid. Selv om DJ Kool Herc blir regnet som hiphopens far, som allerede tidlig på 1970-tallet arrangerte «block-parties» i Sør-Bronx (New York), var det Sugar Hill Gangs' «Rappers Delight» som sto for det første kommersielle gjennombruddet for hiphop internasjonalt.

Til tross for at den høstet kritikk, traff likevel «Rapper’s Delight» en hel ungdomsgenerasjon, solgte over 8 millioner eksemplarer, lå 14 uker på VG-lista og la grunnlaget for at hiphop ble allment kjent som en ny musikksjanger verden over.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet på PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn