Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Da hun møtte henne

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi frir til hverandre hver dag. Det har vi gjort hver dag det siste året, sier Anne Heche (uttales «haisj»).

- Det har blitt en fast del av forholdet vårt. Det er det første vi gjør hver morgen. Det har gått så langt at om en av oss ikke sier det, så blir den andre irritert. Om en av oss har problemer med å våkne om morgenen, sier den andre: «Vil du ha litt kaff...- beklager! Vil du gifte deg med meg?» Det er slik vi holder forholdet nytt og friskt, det er helt spesielt for oss. Og når den dagen kommer da det blir lovlig for kvinner i dette landet å gifte seg med hverandre, skal vi stå først i køen!

ANNE HECHE SMILER når hun snakker om sitt favorittemne - samboeren Ellen DeGeneres. Hun har imidlertid liten grunn til å smile når det gjelder karrieren sin. Etter at hun sto fram som åpen homofil, har tilbudene ikke akkurat strømmet på. Samboeren fikk også en knekk. TV-serien «Ellen», som gikk på NRK og som nå går på TV3 her hjemme, ble tatt av plakaten. Begrunnelsen fra TV-selskapet ABC var at seerne forsvant.

FILMBRANSJEN SATSET STORT på Anne Heche. Så stort at hun fikk spille mot Harrison Ford i «6 Days, 7 Weeks».

- Alt avhenger nå av at filmen fyller kinosalene til randen, uttalte Anne Heche da den ble lansert. Under innspillingen ble det kjent at hun hadde et forhold til Ellen DeGeneres. Lenge gikk det rykter om at regissøren Ivan Reitman ville sparke henne. Det ble sagt at Harrison Ford mislikte å spille hete scener mot en kvinne han visste var opptatt av et annet kjønn enn hans. I en av scenene beføler Ford til og med Heches kjønnsorgan - vel å merke ved en ren misforståelse. Men både Ford og Reitman stilte seg bak Heche.

- Anne Heche var kanskje ikke verdenskjent for de fleste før. Men nå er hun omtrent USAs mest kjente kvinne, uttalte regissøren.

Det gjorde dessverre ikke inntrykk på det amerikanske kinopublikummet. «6 Days, 7 Weeks» sank som en stein på billettstatistikken kort tid etter at den hadde premiere ved sankthanstider i fjor. I samme filmår spilte Heche i den romantiske thrilleren «Return to Paradise». Hun fikk også æren av å spille den livredde hotellgjesten i enda en nyfilmatisering av Alfred Hitchcocks gyser-klassiker «Psycho». Den ble langt verre slaktet av kritikerne enn «6 Days, 7 Weeks».

DET STORMFORELSKEDE PARET er i dag så godt som arbeidsløse. De har solgt huset sitt i Los Angeles til den nette sum av 25 millioner kroner, og ser seg nå om etter et nytt hjem enten i San Francisco eller i kunstnerkolonien Ojai nord for Los Angeles. De har sagt at de har gitt både agenter og PR-byråer sparken for ikke å ha stått på for å overbevise bransjen om at de er like gode navn selv om de er lesbiske. Men PR-mannen deres, Simon Halls, benekter dette og mener uttalelsene er tatt ut av sin sammenheng.

Det er likevel ikke tvil om at stemningen er blitt stadig bitrere på Heche/DeGeneres-sida. Under avslutningsfesten for «Ellen»-serien kalte Ellen DeGeneres ABC-sjefen for «rasshøl». Og Anne Heche levner liten tvil om at det er hennes seksuelle legning - ikke en eventuell mangel på talent - som gjør at filmselskapene ikke lenger ringer.

- Filmbransjen aksepterer ikke at homofile spiller noe annet enn homofile roller, sier hun.

Samboeren tar det enda hardere.

- Alt jeg fryktet som verst, har hendt meg. Jeg mistet TV-serien min. Jeg har blitt angrepet på jævligste vis. Jeg gikk fra høy inntekt til ingen inntekt, uttalte hun nylig til Los Angeles Times.

Med 25 millioner kroner i oppgjør for huset, samt oppsparte midler fra to lange, og de siste åra godt betalte, film- og TV-karrierer, er det kanskje ingen grunn til å ta til tårene. Iallfall ikke for pengene. Det er likevel lett å skjønne hvorfor de tar opp kampen mot inngrodde fordommer i det amerikanske samfunnet, og dermed også i underholdningsbransjens midtrabatt.

FAREN TIL ANNE HECHE, Donald Heche, døde av aids da datteren var tolv år. Hele livet hadde han levd i skapet.

- Far klarte ikke å leve med sin homoseksuelle legning. Han levde ett liv i baptistmenigheten, og et helt annet utenfor. Han var på mange måter schizofren. Han løy for oss andre i familien. Det var løgnen som ødela ham, nesten mer enn sykdommen. Og religionen. Sannhet er kjærlighet, løgn er ødeleggende. Religion virker bare forvirrende.

Kort tid etter farens død omkom Annes bror i en bilulykke. Hun ble dermed familiens eneforsørger i ung alder. Først som kafésanger, deretter som skuespiller i hjembyen Chicago. Femten år gammel debuterte hun i Thornton Wilders stykke «The Skin Of Our Teeth». Hun ble snart oppdaget av et TV-selskap i New York, som ville ha henne med i såpeoperaen «As the World Turns». Hun avslo tilbudet, fordi hun i så fall måtte flytte fra moren og de to søstrene sine. Etter hvert ga hun etter for presset fra TV, og beveget seg raskt til filmen. Under arbeidet med filmen «A Simple Twist Of Fate» traff hun superkjendisen Steve Martin. De to hadde et stormfullt forhold i to år.

- Kjærlighetsforholdet var som tortur, uttalte den ellers så lystige Martin etterpå. Han tok bruddet såpass hardt at vennene begynte å kalle Anne Heche for «the heartbreak kid».

Heche hadde ikke tid til å trøste noen. Hun steg raskt i Hollywood, og fikk et definitivt gjennombrudd da hun spilte Johnny Depps misfornøyde kone i gangsterfilmen «Donnie Brasco». Seinere hjalp hun Tommy Lee Jones å redde verden i katastrofefilmen «Vulkanen» og Robert De Niro å redde presidentens ære i «Wag the Dog - Når halen logrer med hunden».

Om ei uke blir Anne Heche hedret av Los Angeles' senter for homofile og lesbiske. Hun mottar hederen sammen med den tidligere tennisspilleren Billie Jean King, også hun åpen homofil. Det kan bli en viktig oppreisning, for under årets Oscar-show må hun nøye seg med å dele ut priser.

Her er kjærestene fotografert sammen under utdelingen av årets Golden Globe Awards