Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Beklaget avisfeil på Facebook

Da hun oppdaget feilen var det allerede for sent

Journalist May Linn Clement publiserte faktafeil på forsida til lokalavisa Marsteinen. Reaksjonene på beklagelsen var ikke som forventa. 

FAKTAFEIL: Journalisten hadde finlest avisa Marsteinen for skrivefeil, men hadde oversett faktafeilen som hadde havnet på forsida. Foto: May Linn Clement. 
FAKTAFEIL: Journalisten hadde finlest avisa Marsteinen for skrivefeil, men hadde oversett faktafeilen som hadde havnet på forsida. Foto: May Linn Clement.  Vis mer

(Dagbladet): - Jeg hadde ikke klart å få sove hvis jeg ikke hadde postet beklagelsen på Facebook, sier May Linn Clement til Dagbladet.

Clement, som til vanlig jobber som journalist i lokalavisa Marsteinen, var denne uka stedfortreder for redaktør Trond Hagenes, som er på vinterferie. Da hun skulle ferdigstille avisa onsdag overså hun imidlertid en feil som hadde dukket opp på forsida:

«Sokneprest Anne-Marie Sandve (60) vil ikkje via likesinna. – For meg er ekteskapet mellom mann og kvinne, seier ho».

LA SEG FLAT: - Jeg tror folk liker at man legger seg flat, sier May Linn Clement etter avistabben. Foto: Eric Clement
LA SEG FLAT: - Jeg tror folk liker at man legger seg flat, sier May Linn Clement etter avistabben. Foto: Eric Clement Vis mer

I henvisningen skulle det egentlig ha stått at sognepresten ikke ville vie likekjønnede.

Ifølge Journalisten, som først omtalte saken, oppdaget ikke Clement feilen før hun satt ved middagsbordet hjemme og fortalte mannen sin om morgendagens avis.

Det var da mannen stilte spørsmålet ved ordet «likesinnede» at Clement oppdaget feilen. Avisa, som kommer ut til lokalbefolkningen i Austevoll kommune, hadde allerede gått i trykken.

Populær beklagelse på Facebook

Clement gikk samme kveld ut med Ei åtvaring når det gjeld avisa i morgon ...og beklagelse på avisas Facebook-side, hvor hun blant annet beskriver samtalen som har foregått ved middagsbordet:

« - Likesinna…? spør han.

- Sa eg det? Eg meinte likekjønna, svarar eg, og sluttar brått å tyggja. Ein stein av tvil etablerer seg i magen. Skreiv eg likesinna? Eg stikk frå bordet og ut i gangen, opp med dataen og fram med dokumentet ”framside#9”. Der står marerittet, svart på kvitt».

- Det hagla inn med likes og kommentarer. Mange flere enn vi pleier å få på avisas saker, ler Clement.

I skrivende stund har Facebook-posten 136 likes og 13 delinger.

Viktig beklagelse

- Jeg har bare fått positive kommentarer etter at jeg la ut beklagelsen i går kveld. Det har blitt mange hjerter, latterfjes og likes, sier Clement.

At beklagelsen kom før avisa havnet i stativene tror hun har mye å si for hvordan mottagelsen fra leserne ble.

- Det var en assosiasjonsfeil. At jeg fikk sjansen til å komme med en unnskyldning allerede før avisa var ute, tror jeg minska skadeomfanget betraktelig. Jeg tror også folk liker at man legger seg flat. Kanskje det også var et stort sjakktrekk. Jeg møtte ei dagen etter som sa at hun gledet seg skikkelig til å lese saken, sier Clement.

Clement mener det er særlig viktig at journalister evner å innrømme feil.

- Det er veldig viktig. Troverdighet har alt å si i denne bransjen.

LERKESANG: Ikke alle i Austevoll kommunestyre er fornøyde med sangstemmen sin. Torsdag 2.2. ble det lagt fram forslag om å bruke kommunale midler for å leie inn sangpedagog - for å gjøre live-streamen hyggeligere for seerne. Video: Austevoll kommune Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media