- Da jeg ble syk igjen i 2012, gikk jeg inn i det med en annen innstilling

Nå er Ane Brun aktuell med sitt femte album.

NÅ ER HUN TILBAKE: Ane Brun i Stockholm. I september kommer det nya albumet «When I'm Free». Foto: Janerik Henriksson/TT / NTB scanpix
NÅ ER HUN TILBAKE: Ane Brun i Stockholm. I september kommer det nya albumet «When I'm Free». Foto: Janerik Henriksson/TT / NTB scanpixVis mer

- De siste tre-fire åra har vært viktige. Ting som jeg har dratt med meg, har jeg jobbet bort, sier Ane Brun, som neste uke er tilbake med ny plate.

Passende nok har hun kalt sitt femte album «When I'm Free».

Det kommer fire år og et sykdomsforløp etter forrige studioalbum. Noe som anmelderen i for eksempel britiske Mojo trekker fram i forhold til musikken hun nå er klar med.

Ane Brun nikker og sier det er en sammenheng.

- Da jeg ble syk igjen i 2012, gikk jeg inn i det med en annen innstilling; om at jeg ikke skulle være redd mer. Da jeg fikk til det, var det som om noe snudde seg inni meg. Jeg innså at redsel ikke er en beskyttelse, men noe dårlig, sier Ane Brun

Endret tankemønstre Hun forteller at hun tok det omdiskuterte «Lightning Process»-kurset, som er basert på kognitive teknikker for å endre gamle tankemønstre.

- Det var bra for min allmenntilstand.

Ane Brun sier hun som følge av at hun er mindre redd, er blitt mer leken.

- Samtidig tror jeg det også er del av en naturlig utvikling. Ser jeg på platene mine bakover, ser jeg hvordan jeg slipper inn flere elementer i dem etter hvert. Jeg vet jeg kan si «stopp» om det blir feil, jeg er tryggere, sier Brun. Et halvår fra førti og sier hun at det gir «mer perspektiv på livet».

- Man innser at det kanskje bare er 20 år igjen - nei, hva sier jeg, skriv 40 år!, ler hun:

- Da innser man at livet er for kort for noen ting, og for langt til andre. Når du får mer perspektiv på livet, blir man mindre dramatisk.

Selv stemmen bærer preg av det hun har lært, sier Ane Brun:

- Jeg er tøffere nå i stemmebruken. Jeg har erfaring og selvtillit nok nå til å ta mer plass. Jeg har ristet av meg «janten» jeg vokste opp med.

La vekk gitaren Albumtittelen tenkte hun lenge på, før hun landet på en tekststrofe fra en av sangene.

- «When I'm Free» er ambivalent, og kan bety framtid, nå eller en gang jeg er fri. For meg er frihet en tilstand i hodet, du kan være fri selv om man er innestengt, slik Mandela var. Jeg satt akkurat og så på en dokumentar om Nina Simone. I starten av filmen sier hun i et intervju at frihet er en sinnstilstand og et fravær av frykt». Så universelt er det.

På Oslo-besøket torsdag hadde Ane Brun på seg store øreringer laget av gitarstrenger, men det var ikke gitaren hun tok fram for å skrive sanger til det nye albumet.

- Jeg var sugen på å skrive på en annen måte, se om jeg kunne skape andre låter. Så jeg gikk vekk fra gitaren og jobbet mer på datamaskinen. Jeg laget mashups med trommer, spilte synthbass, og tok det derfra. Du kan si jeg begynte med arrangementene, mer enn en melodi, forteller hun.

- Intimitet kjernen Låtene ble til i studioet til Ane Brun i Stockholm fra i fjor vår. Hun sier hun har en «fokusperiode», og setter en deadline for seg selv.

- Da blir jeg mer effektiv.

Det var omtrent på samme tid som hun toppet den britiske dance top-40-listen og gikk opp til nummer fire på singellista totalt, med en remiks av et samarbeid med Dr Kucho og Greg Salto kalt «Can't Stop Playing».

På albumet ville hun ha en ny sound, forklarer hun.

- Jeg ville ha inn mer beats, mer rytme og bass. Det skulle svinge mer!

Men likevel ville hun beholde det nære.

- Intimiteten er kjernen i min musikk. Derfor ble kanskje låtene mer dempet likevel, men det føltes rett. Da kommer de skjøre, sårbare tekstene fram.

Klar for Norge Allerede har den første norske sekseren trillet, hos VG som mener hun har «laget sin fineste plate». Platekjøperne må vente til 4. september for å høre den. Seinere i høst får også et norsk publikum høre henne live.

- Jeg tar med nesten samme band ut på tur, vi øver inn låtene nå. Vi blir sju på scenen. Men jeg kommer også til å gjøre noe nesten alene, slik jeg gjorde på fjorårets solokonsertturné, sier Ane Brun.

Som sier hun drikker grønn supermat for å bygge seg opp til plateslipp og lang turné. Men hun gleder seg, og sier at musikeryrket er en «levende jobb å være i».

- Jeg har lært meg å «go with the flow». Når jeg har det gøy, har jeg det bra.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram