På kornet:

Da jeg kjøpte elbil, skjedde noe helt uventet

Moralisme som virker.

TEAM NIKOLAI: Derfor var jeg team Nikolai og ikke Sunniva, da Høyre-Astrup og SV-Eidsvoll møttes i Politisk kvarter og diskuterte om privatøkonomisk kalkulator eller hjerte og moral er mest effektivt for å få folk til å oppføre seg miljøvennlig, skriver Martine Aurdal. FOTO STEIN J BJØRGE / NTB Scanpix
TEAM NIKOLAI: Derfor var jeg team Nikolai og ikke Sunniva, da Høyre-Astrup og SV-Eidsvoll møttes i Politisk kvarter og diskuterte om privatøkonomisk kalkulator eller hjerte og moral er mest effektivt for å få folk til å oppføre seg miljøvennlig, skriver Martine Aurdal. FOTO STEIN J BJØRGE / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Hvor blir det av moralen i klimadebatten? spør Aftenpostens Joacim Lund. SVs Sunniva Holmås Eidsvoll etterlyser mer hjerte og mindre kalkulator i debatten om hvordan vi skal redde kloden.

Jeg vet det er viktig, men jeg har så mye annet å bry meg om. Derfor er jeg innmari glad for at jeg har kolleger som spesialiserer seg på klimapolitikk, så jeg kan konsentrere meg om likelønn, flyktninger, landmakt eller overnasjonale organisasjoner. Når jeg en sjelden gang må gjøre et dypdykk i klimakvoter eller uttrekkskriterier for Oljefondet, ser jeg jo at det er både riktig og viktig. Men hjertet mitt svulmer ikke akkurat.

Ikke er jeg så innmari flink privat, heller. Jeg var ganske god til kildesortering i starten, helt til jeg skjønte at de der grønne posene til matavfall må tømmes to ganger om dagen hvis det ikke skal stinke. Da kommunen evaluerte hver enkelt husstand forleden, fikk vi godkjent på plastsortering og refs på mat. Jeg hadde med en pose søppel hjem fra søndagens skogstur, men det var først og fremst fordi barna er bedre miljøvernere enn meg – de kom forskrekket bort med all plasten de fant i naturen.

Miljøpolitisk er jeg sikkert verste sort: Fullt opplyst, men lat og uten særlig samvittighet. Derfor var jeg team Nikolai og ikke Sunniva, da Høyre-Astrup og SV-Eidsvoll møttes i Politisk kvarter og diskuterte om privatøkonomisk kalkulator eller hjerte og moral er mest effektivt for å få folk til å oppføre seg miljøvennlig. Man skal aldri undervurdere folks lommebok som personlig motivasjon.

Elbilsalget i Oslo og Bergen har eksplodert etter at begge byene har innført rushtidsavgift og gjort det skikkelig dyrt å være miljøsvin på vei til jobb. Stadig nye folk tester kollektivtrafikken som alternativ. De økonomiske incentivene har vært en knallsuksess. På seg selv kjenner man andre, og nå har også jeg kjøpt elbil. Mest av økonomiske årsaker.

Så, helt uventet: Mens jeg lyttet til klimapolitikerne i bilradioen, kjente jeg på en følelse av genuin tilfredshet. Jeg var rett og slett skikkelig glad for å kjøre miljøvennlig. Faktisk nesten litt moralistisk.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer